Hvem er jeg og hvorfor blogger jeg?

Velkommen til meg og min blogg.

Jeg er atferdsøkonom, leder, konsulent og forfatter. Jeg skriver bøker og blogger for å holde meg faglig oppdatert og for å spre forskningsbasert kunnskap om atferdsøkonomi («Behavioural Economics») og mestring.
Min siste bok heter Mestringskoden (Johansen/Hegnar Media 2015) og den oppsummerer min innsikt og erfaring om praktisk anvendelse av atferdsøkonomi.

Atferdsøkonomi har fått en stor og økende oppmerksomhet etter at professor Daniel Kahneman fikk Nobelprisen i økonomi i 2002 og President Obama og Statsminister Cameron omgir seg med atferdsøkonomer.

Som atferdsøkonom søker jeg å forstå menneskers forutsigbare irrasjonalitet. Å forstå den urettferdige kampen mellom den late og komfortsøkende autopiloten (System 1) og den lille men akk så svake selvkontrollen (System 2). Å forstå hvorfor autopiloten og dens mange og irrasjonelle kortslutninger så mye lettere enn vi aner vinner i en hverdag full av forventningspress og stress.

Atferdsøkonomer kan dokumenterer at mennesker ikke nødvendigvis handler ut fra sunn fornuft og endrer adferd selv om vi analyserer fakta, setter mål, lager planer, vil og er motiverte for endringer. Studier viser at 90 % av LEAN  og tilsvarende endringsprosesser feiler og at  90 % av pasienter etter en «bypas» ikke greier å endre livsstil. (Se egen blogg).
Hvorfor tror likevel så mange at ledertrening eller selgertrening som tilbys av konsulenter skal virke?

Atferdsøkonomer kan dokumentere hvordan vi likevel kan lære oss å knekke «Mestringskoden», lære oss å mestre og forbedre prestasjoner dramatisk hvis vi aksepterer at læring av innstilling, tanker. følelser og atferd skjer som ubevisst endel av den kontekst vi er endel av. Atferdsøkonomer søker derfor å endre konteksten og betingelsene for læring istedenfor å påvirke mennesker direkte slik vi tradisjonelt søker gjennom tradisjonell ledertrening og lederkurs.

Vi skaper kontekst og kontekst skaper oss!

Jeg er tidligere leder, gründer av flere selskaper, har vært sportslig leder i Nero og vært trener for flere toppalpinister og WC løpere i mange år. Mine egne erfaringer som leder og trener har lært meg at en kontekstuell tilnærming er en forutsetning for effektiv læring og påvirkning av atferd.

Et av de beste «evidence» er meg selv. Jeg fikk karakteren 2 i norsk på videregående. Jeg har likevel skrevet 14 bøker hvorav flere er blitt bestselgere slik som; Først til Fremtiden(1988), Kunden som Partner (1992), Kultur for Gull (2003), noXcuse (Hegnar 2006) og Less Is More (Hegnar 2009) og nå Mestringskoden (Hegnar 2015) som etter bare 3 mnd ble trykket i 2.opplag og 10.000 eks.

Vi startet NERO alpinklubb som et prosjekt med 10 løpere. Ingen av disse var barnestjerner, men fire av disse ble norgesmestre, 5 EC løpere og to WC løpere.

Mitt vendepunkt kom da jeg ble ansatt som utviklingsdirektør i SAS i 1981 og fikk erfare hvordan VD Jan Carlzon forandret SAS fra «Safe And Slow» til å bli verdens punktligste flyselskap på under et år gjennom å utvikle en smartere kontekst.

Disse tre eksemplene viser hva som kan skje når du påvirker og utvikler smartere kontekst og derved påvirker mennesker indirekte istendenfor den tradisjonelle direkte påvirkning.

Jeg håper du finner det jeg blogger om som like lærerikt som jeg gjør, at du vil gi kommentarer og ikke minst at du sprer bloggen i ditt nettverk.

Skriv eller ring meg gjerne
mob. 928 39 173
jon.ivar.johansen@gmail.com

3 svar til Hvem er jeg og hvorfor blogger jeg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..