Hvorfor bør du «Binde deg til masta» på forhånd hvis du vil lykkes?

Skal du lykkes med å nå viktige og krevende mål så bør du «binde deg selv til masta» på forhånd for ikke å fristes av sirenens sang. Sirener var ifølge antikkens greske mytologi vakre og farlige skapninger, framstilt som kvinnelige vesener, som med sin skjønnhet og fortryllende sang, lokket sjøfolk til å begå skipbrudd mot klippene av deres øy. For å unngå å bli fristet var løsningen å la seg frivillig binde til masta før man ble fristet.

Har du noen gang opplevd å ha oppgaver som virker som å bestige en ubestigelig fjelltopp? Jeg hadde den opplevelsen til de grader etter å ha signert med forlegger om å skrive min siste bok Mestringskoden. Jeg erfarte at jeg ubevisst utsatte prosessen med å starte skrivingen som jeg visste fra tidligere bøker ville være en prosess full av motgang, nedturer, frustrasjon og ubehag, men også mange «blaff» av lykkefølelser.

Forskningen viser at vi alle ubevisst fristes til å utsette (prokrastinere) i mye større grad enn vi liker å innrømme. Tenk på når du skal male et hus! Tenk på selgere som utsetter å komme i gang med «kalde telefonsamtaler» enda de vet at det er viktig. Hva med deg? Hva utsetter du?

Fenomenet med å utsette viser hvordan hjernens to beslutningssystemer fungerer og hvordan den emosjonelle Elefanten (system 1) ubevisst utsetter selv om den rasjonelle Rytteren vil (system 2). Elefanten er «default» lat og vil hvile for å spare energi. Den lar seg friste, er kortsiktig, grådig, misunnelig og styres av umiddelbare belønninger. Den vil drøse på sofaen og utsette siden utsettelser gir en følelse av umiddelbar belønning. (Se Mestringskoden side 56)
(Begrepet elefant og rytter er hentet fra professor og atferdsøkonom Dan Heath for å beskrive autopiloten og selvkontrollen. Han kommer til Oslo 2 mai!!)

Hva er så løsningen på vår sårbarhet?
Når Mestringskoden ble antatt av forlaget skrev jeg kontrakt med en tidsfrist og fikk samtidig et forskudd som måtte betales tilbake hvis tidsfristen ikke ble overholdt. En kontrakt med forskudd er et eksempel på å «binde seg til masta2 på forhånd». Den fungerer som et helt nødvendig «dytt» for å motstå alle fristelsen til å utsette som jeg vet vil komme i løpet av de 2 år det tar å skrive en bok.
Skal jeg nå viktige og krevende mål må jeg forlate komfortsonen og det er ubehagelig. En effektiv «dytter» (jfr Professor R. Thaler «Nudge») gjør ubehaget med å utsette (les; forlate komfortsonen) større enn ubehaget med å gjøre det jeg vet jeg må gjøre hver dag for å mestre.
Så enkelt»

En «dytter» er å «binde seg selv frivillig  til en mast» på forhånd for ikke å la seg fristes av alle umiddelbare belønninger (Les; Sirenes sang) som vi vet kommer.

Skal du endre din, selgernes, lederes aller andres atferd kan atferdsøkonomien i dag dokumentere effekten av å utvikle smarte «dyttere» som «binder dem til masta». 

Ja, det er krevende, ubehagelig og en prosess full av nedturer å forlate den trygge komfortsonen og starte på en reise for å nå et viktig krevende mål i livet som alltid er i læringssonen. Det er krevende og ubehagelig å forlate den trygge komfortsonen, men veldig ofte bare der og da. Plagene er ikke større enn at de i et litt lengre perspektiv oppveies av gleden og oppturen med å motta enn større fremtidig belønning som det jeg har opplevd når 3 opplag på 20.000 bøker er uten i markedet. Det er en enorm følelse å vite at så mange har kjøpt boka mi

Vil du lære mer om atferdsøkonomi og hvordan du kan endre atferd til hvem som helst for å nå høyere mål så meld deg på atferdskonferansen 2018 og motat boka Metringskoden gratis. Der vil du treffe professor Dan Heath som er i Norge for første gang

Se mer om Atferrdskonferansen 2018
https://www.hegnarevent.no/atferdsokonomi

Jon Ivar Johansen

http://www.marshmallow.no
92839173

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..