«Jeg er redd for å ikke være redd – nok»Vi er alle redd for å miste jobben, for hva sjefen mener, for å ikke bli likt, for nye forandringer og mye annet og ser på redsel som et problem.
Jeg er imidlertid mer redd for at at jeg ikke er redd nok.
Høres ikke det rart ut?  Les hvorfor.

For å realisere min drøm om å starte enda et nytt IT selskap og skrive enda en ny bok kreves mye mot. Mot til å våge å gjøre det jeg brenner for, selv om jeg er usikker og redd. All fremgang og utvikling skjer i læringssonen – utenfor komfortsonen. Å gå ut av komfortsonen handler om risiko, usikkerhet og ikke minst redselen for å feile.

Min største redsel er ikke redsel, men min redsel for å ikke være redd nok.
Er jeg ikke redd nok så er ikke drømmen viktig nok, og jeg er allerede fanget i komfortfella`s illusjon av trygghet.
De fleste av mine nederlag er en konsekvens av at jeg ikke har vært redd nok og har gått i komfortfella. Hjernen (autopiloten) hater den usikkerhet det er å leve i læringssonen og søker ubevisst komfortsonen og dens illusjon av trygghet.
Jeg var veldig redd og usikker da jeg forlot en trygg karriere i forsvaret og senere min karriere i SAS. Men min drøm og lidenskap var å starte eget IT selskap og det innebar naturlig nok risiko og redsel for å feile med økonomisk ansvar for 3 barn.

Jeg er verken den modigste eller smarteste, men hadde likevel mot nok til å følge drømmen fordi redselen for å miste den var større. Når min redsel for å miste drømmen og lidenskapen min er større enn redselen for å forlate komfortsonen`s illusjon om trygghet, utvikler jeg ubevisst mot nok til å handle – selv om jeg er redd. Det utvikles det professor Paul Moxnes kaller en varm skapende redsel – som er selve motoren for utvikling.

Mitt mest sviende nederlag var å bli «sparket ut» av min betrodde partner fra et selskap jeg «gründet». Han fikk 50% av aksjene gratis av meg og min fulle tillit til å utfylle meg som administrativ leder og styreleder. Etter ti lønnsomme år sto vi foran et veivalg der vi to var fullstendig uenige. Som lyn fra klar himmel valgte han i kraft av styreleder med dobbeltstemme å løse uenigheten oss i mellom med å si meg opp og ta fra meg lønn og sikkerhet over natten.
Den feigeste handling jeg noengang hadde opplevd.

Jeg var knust, men hadde ingen å skylde på andre enn meg selv siden jeg hadde full tillit til min partner og ikke hadde krevd en skriftlig lønnsavtale slik min partner hadde gjort selv.

Nederlaget resulterte paradoksalt nok i min kanskje største kommersielle fremgang foreløpig. Jeg mobiliserte en redsel for å ikke være redd nok, jeg aldri tidligere hadde opplevd. Jeg var det neste året så redd for å ikke lykkes med min drøm at jeg skrev min beste og mestselgende bok hittil med alle de positive sideeffekter det medfører med foredrag og nye kunder. Jeg har blitt kjent med en nye spennende mennesker jeg ikke ville møtt og startet opp nok et IT selskap. Godt over middagshøyden føler jeg mer vital enn noen gang.

Jeg har nok en gang erfart at når jeg er mer redd for å ikke realisere mine drømmer enn å forlate komfortsonen og dens illusjon av trygghet, frigjøres enormt mye energi og skaperkraft.

Du skal derfor være mest redd for å ikke ha eller å miste drømmen i livet. Mister du drømmen mister du lidenskapen og den offensive energikilde i livet.

Så takk kjære partner – for at du misbrukte min tillit og dyttet meg ut i en ny læringssone.

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til «Jeg er redd for å ikke være redd – nok»

  1. Bente sier:

    Utrolig godt skrevet 🌞 Gøy å lese din erfaring om å ha blitt dyttet ut I en ny læringssonettside, og jeg tror på at enhver smertelig erfaring er en gave i forkledning 😆

    Takk for at du deler mailer og skriver blogg 👏
    Jeg har stor glede av den kunnskapen du øser👍

    Positiv hilsen fra Bente Silberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..