Jeg kan være en ordentlig djevel

Jeg vil nok av mange oppfattes både vanskelig, egoistisk, negativ, innadvendt, overkjørende, sur og til dels hissig og oppfarende. Ja, av og til så negativ og frustrert at jeg kan gå inn i meg selv og ikke si noe annet enn tja og ha til min elskede kone i lang tid.
Jeg kan ganske enkelt være en djevel av og til.

Samtidig opplever mange meg som både positiv, optimistisk, stimulerende, utadvendt, blid, raus og omtenksom.
Jeg opplever også et økende forventningspress på at jeg, du og vi alle skal fremstå som lykkelig, positiv, vennlig, blid, tålmodig og utadvendt. «Selvhjelpsindustrien» med sine lykkeeksperter og individfokuserte prestasjons coacher omsetter for milliarder på å dytte oss ørene fulle om positivitet som veien til lykke.For meg er dette individfokuserte positivitetspratet «bullshit» og et problem fordi virkeligheten ikke er slik for meg.

For meg og mange jeg kjenner er det helt naturlig å slippe djevelen løs og våge være negativ og utålmodig – av og til. Ja av og til og i perioder ganske ofte.

Negativitet er for meg min viktigste energi og drivkraft for å skape, utvikle og for å lære å mestre nye krevende ting – for at jeg har oppnådd min beskjedne suksess i livet. Det finnes for meg ingen positivitet uten dens negative motkraft. All energi og kraft utvikles i spenningsfeltet mellom den positive og den negative energi i oss.

Skal jeg lykkes med å nå nye krevende mål som å skrive en ny bestselgende bok så vet jeg at konsekvensen er at jeg må ut av komfortsonen. Jeg har smertelig erfart gjennom livet at all læring av noe nytt og krevende og derved all reell læring og utvikling, skjer i læringssonen, utenfor komfortsonen – der jeg ikke har lært å mestre det nye – enda. Når jeg er i læringssonen, vil jeg feile og mislykkes og da føler jeg meg, nettopp – mislykket. Da føler jeg meg enten jeg vil eller ei og ubevisst negativ, frustrert og hissig.

Det er for meg helt normalt, men samtidigveldig krevende når jeg er der. Nå viser, og takk og pris, nyere forskning at negative og hissige mennesker er;

 • mer skapende og innovative
 • mer selvopptatte
 • tjener mer
 • lever lengre og har et lykkeligere ekteskap
 • krevende å jobbe sammen med
 • har ofte hissige utbrudd
 • (Journal of Experimental Social Psychology)

Studier gjort av professor Matthijs Baas ved Universitetet i Amsterdam i 2009 dokumenterte sammenhengen mellom hissighet og kreativitet. Dette er viktig forskning siden vi lever i en tid preget av omstilling, transformasjon og innovasjon drevet frem av ny teknologi.
Det største hinder for læring, innovasjon og nyskapning er ifølge Professor C.D.Dweck vårt ubevisste syn på medfødt talent og på å feile og å mislykkes. (Se Mestringskoden Hegner Media/Johansen s. 161 – 195)

Denne forskningen har vært bekreftet lenge av atferdsøkonomi.

Hvorfor blir jeg negativ, sint, hissig, sur og utålmodig?
Alle mennesker som har en sterk lidenskap og høye forventninger til noe som er viktig for dem, utvikler både sterk positiv og negativ energi. Dette ser jeg veldig tydelig på toppidrettsutøvere jeg kjenner og har trent.
En av mine mange lidenskaper er å skrive nye og stadig bedre bøker for å formidle nyere forskning og kunnskap på mitt fagområde. Denne prosessen blir mer krevende for hver ny bok. I slutt prosessen på min siste og 14. bok «Mestringskoden» (Hegnar 2015) var jeg ikke til å leve i hus med for andre

Min lidenskap og ditto høye forventninger utvikler ubevisst en sterk frykt for å mislykkes og tape. Inne mitt fagfelt atferdsøkonomi, kalles det tapsaversjon. Autopiloten min (kalt system 1) hater å tape og tapsaversjon som motivasjon er ifølge studier (Daniel Kahneman, Dan Ariely mfl) i atferdsøkonomi dobbelt så sterk som ønsket om å lykkes.
Det er altså tapsaversjonen som driver meg og deg fremover.

Tapsaversjonen utløser ubevisst en negativ energi, mobiliserer stress og vekker ressurser i meg. Stress setter kroppen i beredskap som mobiliserer den energi som kreves til å løse et truende problem. Desto større lidenskap og høye forventninger desto mer truende (les; tapsfølelse) er det å ikke føle at jeg mestrer – enda, og desto større tapsaversjon og negativitet. Nettopp i spenningsfeltet mellom negative (tapsaversjon) og den positive (lidenskapen) energi utløses kreativiteten min til å finne nye løsninger rydde hindringer og problemer av veien.

Hvis jeg helt bevisst skulle gå rundt å tenke på at jeg må bruke min selvkontroll til å undertrykke denne helt naturlige negative energi for å fremstå mer positiv, kan det nok tilsynelatende virke i det korte perspektiv, men det virker motsatt i et litt lengre perspektiv. Hvis jeg ikke tillater den naturlige negative energi å flyte relativt fritt utløses ubevist og automatisk negativt stress som søvnproblemer, høyt blodtrykk, sykdommer og for mange til slutt en «burnout».

Når jeg ser stadig flere mennesker og stadig flere yngre som sliter med å finne sitt engasjement og energi for noe og «burnout» så er det for meg et symptom på den overfladiske positivisme kulturen som brer om seg.

Negativitet betyr ikke at jeg er et negativt og vanskelig menneske i allmenhet, men at jeg ikke bevisst prøver å holde igjen min negative energi. Jeg tillater meg å la den flyte fritt og prøver ikke kontrollere eller stoppe den av frykt for hva andre og «positivitetspolitiet» tenker om meg. Paradokset er at når jeg våger det så kjenner jeg meg ikke bare mer kreativ, men også mer avslappet, positiv, tolerant, utadvendt og ikke egoistisk.

Å utvikle mestringskulturer handler for meg å utvikle et klima der mennesker føler seg fri nok til å være negative, innadvendte og hissige i perioder. Dette er ifølge studier helt avgjørende for å utvikle innovative, lærende og endringsvillige virksomheter. Paradokset er at det også er i slike kulturer du ser glade mennesker som sprudler og viser ekte engasjement.
Kreativitet og nyskapning kommer nemlig fra djevelen i oss ifølge professor Paul Moxnes, og vi må slippe djevelen ut.
Jeg tror alle har denne djevelen i seg, men mange kjenner den som noe farlig og sosialt uønsket som de ikke våger slippe ut. Konsekvensen en paradoksalt nok økt negativ energi, økt frykt for å mislykkes og mangel på overskudd og ekte engasjement i hverdagen.

Hverdagen er for mange og dessverre blitt en «catwalk» der målet er å se smart og flink ut og der det å feile sees på som en feil med meg som menneske. Målet på vellykkethet er blitt å se og fremstå som lykkelig,smart, positiv, vennlig, blid, tålmodig og utadvendt. Dette målet og denne forventningen øker frykten for å feile og derved øker det negative stress og den positivisme vi ser rundet oss er ofte påtatt. Den er blitt en følelsesmessig botox.

Den virkelige djevelen er selvhjelpsindustrien positivitetsbudskap som har påtvunget oss en forventning om at hvis du ikke viser at du lykkelig, positiv, blid og glad – så er du mislykket. Når vi samtidig vet at hjernen (autopiloten) gjør en ubevist og automatisk kortslutning(«bias») som gjør at vi er overpositiv på egne vegne, så er kombinasjonen av en ytre forventning om positivitet og denne bias en dødelig cocktail som er ødeleggende for læring, kreativitet og utvikling.

Min største utfordring er at når min negativitet, utålmodighet, sinne og tilhørende engasjement går ut over andre «uskyldige» som ikke kjenner meg godt nok eller ikke har denne innsikten beskrevet over. Mange føler seg lett overkjørt, krenket og urettferdig behandlet av meg. Jeg beklager dette. Jeg jobber og anstrenger meg på å bli bedre på å se mennesker og si unnskyld, men erkjenner at det er krevende når lidenskapen brenner og autopiloten koker, men det er ingen unnskyldning og jeg øver på det. Hvem har sagt at det å leve skal være positivt og lett?

Ha en fortryllende og positiv weekend

Ikke nøl med å ta kontakt med meg
Jon Ivar Johansen
Marshmallow Group
92819173
jon.ivar.johansen@gmail.com

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

2 svar til Jeg kan være en ordentlig djevel

 1. Grethe sier:

  Endelig! Endelig en som rister litt i det jeg kaller «positivitets-tyranniet». Tusen tusen takk!

 2. Hege S Borgersen sier:

  Jeg er enig i mye, men ikke det du skriver om lykke. Det viktigste for et menneske er å finne hva som gjør DEG lykkelig. Jeg vil tro at etter at du har overvunnet alle dine «slag» og greide å gjøre de oppgaver som fremsto som hindre, at du sitter igjen med en god følelse, en følelse av mestring, en følelse av lykke? Da er det lykke for deg! Det å finne ut hva som motiverer, stimulerer, skaper balanse hos deg må hvert menneske finne ut. Jeg skriver må, men egentlig er det bør. Mange mennesker vet ikke hva som er drive’n deres. Som du skriver, de tar på seg en maske av egenskaper som skal gjelde. Mest sannsynlig er de heller ikke lykkelige i dette «maskespillet» hvor de fremstår så positive og glade. Selv har jeg funnet hva som er lykke for meg. Det fant jeg ved å søke innover, ikke utover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..