En lykkelig pessimist

Vi lever i en underlig tid der unge får høre at de kan bli hva de vil og de blir lei seg når de ikke vinner «Idol». Vi blir påtvunget rollen som positive optimister og tror at målet med livet er å være lykkelige. Hvis vi ikke føler oss lykkelige, eller ikke oppnår det vi vil, så er jeg misslykket.
Faktum er at denne forventningen om å være positiv øker det negative stress og står i veien for mestring og suksess.
Ikke omvendt.
Barbara Ehrenreich skriver i bestselgeren «Positive thinking fooled America and the world» at finanskrisen kom som resultat av at folk er redde for å tenke naturlige negative tanker fullt ut. Studier viser at en hovedårsak til at mobilselskapet Nokia, som hadde over 30 % markedsandel, feilet på grunn av deres sterke positivitetskultur, der dårlige nyheter og negativitet regelrett ble skjult.
Det samme var konklusjonen etter konkursen i Enron som jeg skriver om i min siste bok Mestringskoden (Hegnar 2015) på sidene 191 – 195.
Vi lever i en kultur der det er blitt negativt å tenke negativt. Toleransen for hva du har lov til å si er mindre enn på lenge og det ser vi spesielt i innvandringspolitikken. Denne selvpålagte sensuren, snillismen og politiske korrektheten, styrer oss sterkere enn vi er klar over. Mange er blitt så redde for å ikke fremstå som positiv at de blir syke av det.

Forskningen viser nå at det det er smart å tenke negativt.
En av mange forskere som etterhvert kan dokumentere verdien av bevisst negativ tenking er professor Julie Norem, ved Wellesley College i Boston. Hun kan bevise at det er bortkastet å tenke positivt. («The Power of Negative Thinking»). http://www.huffingtonpost.com/adam-grant/the-positive-power-of-neg_b_4107096.html.)

«Pre-mortem»

I kjølvannet av den nye forskningen kommer det stadig flere metoder som hjelper oss til å unngå den positivistiske komfortfella.
En av metodene vi har god erfaring med er Pre-mortem. Jeg ble kjent med metoden fra filmselskapet Pixar som er kjent for å være et av verdens meste innovative selskaper. Pre-mortem innebærer å bevisst diskontere fremtiden på deres filmprosjekter ved å forestille seg at det gikk til helvete (pre-mortem). Pre-mortem er et eksempel på det vi kaller for en «dytter» (handlingsregel) som på en bevisst måte dytter oss til å motvirke autopilotens «default» og tendens til å søke komfort og til positiv overoptimisme.

Hvorfor virker pre-mortem?
Metoden virker fordi den diskonterer en følelse av ubehag, frykt og derved det stress som er helt avgjørende for å sette mennesker i bevegelse NÅ og ikke fristes til å utsette. For hjernens eget motivasjons-system gir det ALLTID en følelse av ubehag å forlate den trygge komfortsonen og den belønner status quo.
Gjennom å bruke «pre-mortem» «dyttes» jeg ut av komfortsonen og vi lærer oss å motarbeide hjernens mange ubevisste og automatiske snarveier slik som tapsaversjon, selvbekreftelse og ikke minst positiv overoptimisme.
Betyr det at du ikke skal være positiv? Hjernen er «default» positiv overoptimistisk på egne vegne og denne positivisme forsterkes av at det forventes av oss å fremstå som vellykket og positiv.

Vennlig hilsen

Jon Ivar Johansen
Marshmallow Group
http://www.marshmallow.as
929839173

Ring meg gjerne for mer informasjon

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

2 svar til En lykkelig pessimist

  1. Elisabeth lund sier:

    Bra innspill. Siste møte bestemte jeg meg for å være bad girl. Komme med kritiske krevende bemerkninger. Samtidig må jeg ha growth mind i tankene.

  2. Per-Egill Frostmann sier:

    Jon Ivar, utmerket tenkt og skrevet. Lykkeoptimistene er samfunnets (u)nyttige idioter, og det er mange av dem. Når jeg snakker om lykkefellen og curlingledelse på BI så er det alltidet par studenter som reiser seg og går – litt smått fornærmet. Vh

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..