Er du født sånn eller blitt sånn? – det er feil spørsmål!

komfortsonen

Vi lever i en revolusjon i forståelse av hvordan hjernen utvikles og hvordan endringer skjer. Tidligere trodde jeg at hjernen var «hard wired». Jeg trodde jeg var født med en definert og gitt mengde intelligens, talent og evne til ulike ting slik som å lede, selge, idrett og annet. Jeg presterte godt i fotball og friidrett fordi jeg hadde talent og dårlig i norsk fordi jeg manglet talent. Jeg trodde jeg kunne bli bedre på skolen, men at for å bli riktig god så manglet jeg talent. Dette påvirket min motivasjon og min utvikling ubevisst.

Dette har jeg etter å ha lest og studert temaet systematisk i 25 år og skrevet 14 bøker fått avlære meg. Det er ganske enkelt feil.

Jeg har som far, idrettsutøver, forfatter, leder, gründer og idrettsleder fått lære og erfare at min og andres hjerne og talent ikke er «hard wired», men «soft wired». Senere hjerneforskning har funnet at hjernen er plastisk og at den endrer seg avhengig av den spesifikke erfaring og kontekst jeg er endel av og at den endrer seg hele tiden.

Mine medfødte gener er en råvare og et utgangspunkt som åpner visse muligheter og setter noen begrensninger, men de styrer ikke mine tanker, følelser eller min spesifikke atferd. De sier ingen ting om hvor god jeg kan bli på noe jeg har passion for.

Vi har beveget oss langt forbi den tid da vi diskuterte om jeg er født sånn («nature») eller blitt sånn («nurture») selv om mange fortsatt sitter fastlåst i den tiden. I dag snakker forskerne om at det du er født med («nature») endres og utvikles avhengig av den spesifikke kontekst («nurture») du er en del av og at ingen vet hvor langt du kan nå.

Den viktigste konsekvensen er at du må velge en krevende kontekst som «nurture» (dytter) deg ut av komfortsonen for å utvikle deg siden det er der læringen og endringen i hjernen skjer. På samme måte som små barn lærer å gå gjennom å feile seg frem, gjelder det samme på alle andre områder i livet. «No pain no gain»

Velg derfor din kontekst; dine mål, oppgaver, ledere og det teamet du er en del av med omhu. Desto mer krevende kontekst du våger å velge desto smartere blir du.

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.