Er «Janteloven» en gave til oss alle?

aaeaaqaaaaaaaavoaaaajdu0zgfimwyzltdinzetngfiyi1im2q2ltk2ztk0ndg2ztzmna

For meg er fleste dager er full av hverdagslige og normale rutiner sammen med andre hverdagsmennesker jeg setter pris på. De fleste jobber er ikke glamorøse, men normale jobber som å servere mat, jobbe i butikk, programmere, selge, lede eller snekre for andre hverdagsmennesker.

Skal jeg lære å finne glede i livet finner du den som små blaff av lykke i den normale hverdagen og som oftest med å glede andre.

For å overleve som art har evolusjonen utviklet oss alle med en hjerne (autopilot) som hater det unormale, avvik og endringer. Den er lat, søker trygghet og komfort. Autopiloten trives best i «sofaen» og som endel av flokken. Den trives med å være endel av flokken.

Hvis jeg ikke tar hensyn til den grunnleggende natur vil selvtilliten raskt få endel unødige skrubbsår og litt for mange på trynet.

Autopiloten er skapt til å herme, imitere og kopiere og på den måten utvikles en kultur og flokkmentalitet. Å ikke føle seg som en del av flokken oppleves biologisk livstruende, skaper negativt stresse og motivasjon og gjør oss psykisk syke. Hele 25 % av unge jenter blir i dag psykisk syke på grunn av et misforhold mellom de forventninger de har fått lære seg om at de er så unike og skal være så flinke på alle områder og hva som er grunnleggende naturlig for oss som biologiske flokkdyr.

De fleste tror Janteloven er negativt og vil hive den. Problemet er at den er utviklet som en helt naturlig konsekvens av evolusjonen. Tenk deg tusen år tilbake da vi levde i små jaktgrupper og var helt avhengige av hverandre for å overleve. Tenk deg hvis du gikk rundt og trodde du var eller måtte være så spesiell, annerledes og unik og ikke fant din plass i flokken som en normal arbeidsmaur. Den som greide å tilpasse seg flokken overlevde og flokken måtte lære å tilpasse seg omgivelsene. Janteloven beskytter oss mot farer.

Biologien og kravet til tilpasning til omgivelsene har ikke endret seg selv om vi lever i et velstandsland og på en illusjon av trygghet. Det er ikke så lenge siden siste verdenskrig og virkeligheten er idag igjen i rask endring jfr Klimakrisen, Brexit, ISIS, Trumpisme og utviklingen i Syria. Det er mørke skyer, men også håp med ny teknologi og innovasjoner.

Teamet (les; flokken) er fortsatt den minste og viktigste enhet og effektive og konkurransedyktige team er den eneste reelle trygghet for alle. Alle som har vært i strid vet dette. Vi lever i en tid med krav til økt verdiskapning, innovasjoner og omstillinger. Unike innovasjoner skapes i et team som fungerer godt sammen og bygger på hverandres ideer. Et team som gir alle psykologisk trygghet og er jorden vi henter vår næring.

Dette faktum betyr ikke at jeg ikke er unik og verdifull som enkeltmenneske. Det betyr ikke at jeg ikke skal drømme og strekke meg etter mine høye krevende mål, men jeg trenger hele tiden en påminnelse om at jeg ikke er viktigere enn flokken.
Skal jeg finne lykken finner jeg den ikke ved å søke innover i meg selv slik den selvsentrerte egoistiske  selvutviklingsindustrien forteller oss, for der finner jeg bare kjemi. Skal jeg finne meningen og gleden finner jeg den med å vende blikket utover mot andre. Spørsmålet er ikke hvordan jeg kan bli så unik og annerledes, men hvordan jeg kan hjelpe andre og flokken. Spørsmålet er ikke hva bedriften kan gjøre for meg, men hva jeg kan gjøre for andre, bedriften og samfunnet.

Vi blir bare gode sammen.

Hilsen

Jon Ivar johansen

Marshmallow Group
www,marshmallow.as
92839173                     

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.