Selvkontroll viktigere enn intelligens

 

Jon Ivar_portrett_8104307_R01_trykk

Forskning viser at 90 % av oss ikke greie å gjennomføre det som kreves for å nå egne viktige mål vi setter oss privat og som ledere (s. 35 Mestringskoden Hegnar Johansen). Vi går enten vi vil eller ikke i komfortfella og gjør det vi er vant til og vi er komfortable med selv om det er feil. Hjernen er «deafult» på umiddelbare belønninger slik som å ta en marshmallow NÅ eller bli luggende i sofa fremfor å si nei takk siden jeg er på slank eller ta en joggetur.

I boken Mestringskoden (Hegnar/Johansen 2015) viser jeg hvordan nyere forskning viser at du ikke kan stole på egen evne til å takke nei selv om du vil og er motivert.

Hvorfor er det så vanskelig?

I boka Mestringskoden forklarer jeg hvorfor jeg ikke klarer å si nei til umiddelbare fristelser og bygger blant annet på forskningen til noen av de mest anerkjente forskere innen området Roy T. Baumeister og Daniel Kahneman og ikke minst egen erfaring som leder, trener og rådgiver gjennom 25 år. Boken tar opp de enorme problemene vi har som individer og som samfunn med manglende selvkontroll.

Da forskere spurte en million mennesker om hvilke kvaliteter de setter høyest ved seg selv, var selvkontroll kvaliteten aller færrest påpekte (side 65 – 76). Disse forskningsresultatene, bekreftes nå fra en rekke uavhengige hold. Forskningen viser at evnen til evnen til å selvkontroll og til å utsette den umiddelbare belønning er viktigere enn intelligens (IQ) for å forutsi hvem som lykkes og mislykkes på ulike arena i livet.

I boken beskriver jeg Marshmallowtesten til W. Michel og denne forskning fra 1960 tallet  bekreftes av det nye New Zealand studiet fra 2010 (Se side 69). I det siste fulgte forskere 1000 barn fra fødselen til de fylte 32 år. Barnas selvkontroll ble rangert og målt på en rekke ulike måter. De barna som hadde høy selvkontroll og kunne utsette behov for å få en større belønning senere, vokste opp til å bli voksne med mindre fedme, færre kjønnssykdommer, bedre tenner, bedre betalte jobber, mer penger i banken, mer stabile ekteskap.

Barn med lav selvkontroll endte opp med mindre av alt som er bra (med unntak av depresjon, som var likt fordelt). Av de med lavest selvkontroll, hadde hele 40 prosent en straffedom da de fylte 32.

Evnen til selvkontroll viser seg nå å svinge mye mer enn man tidligere har antatt og den er trenbar og slett ikke er en stabil størrelse slik mange har trodd. Den henger blant annet nøye sammen med glukosenivået i hjernen og på tillit til de mennesker du omgås.

Denne nye innsikt som beskrives i Mestringskoden, sammen med andre forskeres bekreftelser, gir oss en helt ny innsikt av hvordan vi tar beslutninger. Vi ser nå selvkontroll som en muskel og hvis du bruker muskelen mye eller feil, blir den sliten. Når selvkontrollen er sliten svekkes ditt ego. Jo mer egosvekket du er, jo mer styres du av autopiloten og dine innlærte og automatiserte vaner. (Daniel Kahnemann inne på i sin bok Thinking, Fast and Slow ). Den nye innsikten du finner i boken Mestringskoden utgjør substansiell ny kunnskap om hvordan vi tar beslutninger.

Selvkontroll predikerer ikke bare suksess, men simpelthen alt som er knyttet til et godt liv.

Ta gjerne kontakt

Jon Ivar Johansen
jon.ivar.johansen@gmail.com

92839173

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

2 svar til Selvkontroll viktigere enn intelligens

  1. Terje Gjengaar sier:

    Jeg har lest mestringskoden av Jon Ivar. Anbefales på det sterkeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.