Hvorfor er det slik at ros og belønninger reduserer motivasjon?

Jeg tok det lenge for gitt at å rose og belønne medarbeidere, skoleelever og idrettsutøvere for gode prestasjoner og for å være flink er entydig positivt for motivasjon og prestasjoner. Ros «booster» selvtillit og prestasjoner – trodde jeg – og er den beste gave du kan gi deg selv og andre. Når jeg ber deltakere på mine foredrag ta stilling til denne påstanden er de fleste enige.

Grådig barn med belønninger

Grådig barn med belønninger

Men er det slik? Eller kan det tvert imot virke motsatt? Studer viser at ros og belønning for å være flink i de aller fleste tilfeller reduserer motivasjon og prestasjoner.  Dette kan ikke stemme tenker du sikkert? Det virker mot all sunn fornuft.

Studier viser at effekten av ros og belønninger avhenger av min inn-lærte og ofte ubevisste innstilling til eget medfødte talent, intelligens og evner. Hvis jeg tror at midt medfødte talent er en gitt begrenset størrelse som i begrenset grad kan utvikles, oppstår det ubevisst et sterkt behov for å søke etter ros, belønning og anerkjennelse og for å unngå å gjøre feil og kritikk.

Karakterer, konkurranser og rangeringer blir da veldig viktig for å få bekreftelse på at jeg er smartere og flinkere eller i alle fall ikke dummere enn de jeg naturlig sammenligner meg med. Min selvfølelse knyttes da direkte til ros og belønninger fra andre. Konsekvensen er utvikling av en offerinnstilling. Jeg blir både et offer for denne ubevisste innstilling og for hva andre mener om meg og vil ha en sterk og ubevisst tendens til å bortforklare egne svake prestasjoner istedenfor å ta ansvar og lære.

Vil du vite mer om atferdsøkonomi og om vår sunne fornufts ufornuft, meld deg på vårt neste frokostmøte 20 oktober.

Events

Jon ivar

tlf 92839173

jon.ivar.johansen@gmail.com

 

 

 

 

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hvorfor er det slik at ros og belønninger reduserer motivasjon?

  1. Jan Wright sier:

    Interessant betraktning og stort sett enig når det gjelder utøveren. Men hva med treneren? Prestasjoner er ofte sykliske, noen ganger gjør du det bra, andre ganger dårligere. Treneren har en tendens til å gi ros når prestasjonen er topp (og neste gang går det dårligere – ihht Galtons regresjonseffekt). Og når treneren gir negative kommentarer etter en dårlig prestasjon, går det gjerne bedre neste gang. Effekten på trenerens atferd er at ros ikke forsterkes og at straff (negative kommentarer) forsterkes. Læringen for treneren er at ros virker ikke, straff virker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.