Gullstandarden for trening – kjenner du den?

Idag startet OL i Rio og kampen om medaljene er i gang.

Gullstandard

Igjen vil vi være vitner til mange ekstraordinære og fremragende idrettsprestasjoner i jakten på gull. De fleste tror og tar det for gitt at de som tar gull har et medfødt begrenset talent/gave
Er det slik? Er det slik at de som når toppen innen et område har en medfødt større talent/gave enn de andre andre som ikke tar steget?
Er talent en medfødt begrensning?

OL deltaker Henrik Christiansen (19) er en av de som aldri ville stått på startblokken i Rio hvis hans såkalte medfødt talentet skulle vært avgjørende. Talentet hans kunne ikke sees da han var yngre.
Ingen så på han som en såkalt vinnertype, sier han i intervju før OL
Han har derfor sterke meninger om det å plukke ut såkalte talenter for tidlig, da det er å skyte i blinde. Han mener det er klin umulig.
Hans trener og landslagstrener i svømming Petter Løvberg er helt enig og advarer mot å hause opp unge utøvere og er glad for at Henrik ikke var god som ung. Det verste han vet, er folk som forteller hvor gode de kunne blitt. Det er en grunn til at de fleste ikke tar steget selv om de var aldri så gode som yngre.
Han liker derfor ikke ordet talent.

Christiansen personlige erfaring underbygges av moderne prestasjons-forskning.  En av de fremste og mest anerkjente forskere på området er Anders Ericsson. Han har studert såkalte medfødte talenter i over 30 år innen de fleste områder som sport, musikk. sjakk, helse, næringsliv og skole. Hans forskning bekrefter at det ofte kan være et «handicap» å våre god som liten og få høre man har et stort talent. Det hjelper ikke å ha gode og tidlige utviklede forutsetninger for noe dersom man ikke vet hva som skal til for å utvikle sitt talent.

Hans forskning, underbygget med nyere hjerneforskning, bekrefter at det eneste medfødte talent vi alle er født med er et medfødt talent til å lære slik alle barn lærer å gå. Hvor god du kan bli eller hvor langt du kommer på et gitt område enten det er som leder, selger eller svømmer er det ingen som vet eller kan si noe om uten å vite hvordan man trener eller hvem man har som trener/leder.
I tillegg til en rekke tilfeldigheter og flaks, er vi alle avhengig av å ha lærere, foreldre eller trenere som vet hvilke metoder som beviselig er mest effektivt for å utvikle vårt talent for å lære best. Alle metoder er naturligvis ikke like effektive.

Ericsson kaller den metoden som forskningen kan dokumentere som mest effektiv for Gullstandarden. Gullstandarden er et sett av dokumenterte prinsipper for å utvikle talent som forskerne har funnet gjelder som en standard, uansett område man vil bli god på i livet.

I min bok Mestringskoden (Hegnar 2015) beskriver jeg metoden, som jeg også selv har vært så heldig å ha fått erfare på flere områder, på side 101 – 158. Jeg kaller metoden for Mestringskoden. I del 3 i boka Mestringskoden beskriver jeg Gullstandarden.

Vil du vite mer så ta bare kontakt

92839173

jon.ivar.johansen@gmail.com

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.