Desto sikrere du er – desto mer usikkert er det!

Øyekontakt - dytter

Se på meg! Tror du egentlig at trening av ledere resulterer i at de blir bedre ? Er du sikker? Hva med å gjennomføre LEAN prosesser som er populært blant mange? Hva med «performance management» der du blant annet gir selgere og ledere prestasjonslønn basert på rangeringer?
Når vi argumenterer for eller mot på disse og lignende problemstillinger er de normalt preget av synsinger, antakelser, teorier og ikke faktabasert viten. Desto mer skråsikker jeg er i argumentasjonen desto sikrer kan du nesten være på at jeg er usikre.

En hovedårsak er en såkalt «bekreftelseskortslutning» («confirmation bias») som min hjerne gjør helt ubevisst. Alle og helt ubevisst har vi en tendens til å bekrefte egne argumenterer, også om de objektivt sett er feil. Desto sterkere jeg argumenterer og desto sikrere jeg fremstår, desto sterkere blir behovet for å bekrefte egne synspunkter. Desto mer jeg bekrefter, desto mindre sannsynlig er det at jeg lytter eller søker motargumenter som skaper tvil. Det hjelper lite å lære seg teknikker for å lytte da dette er ubevisste og automatiserte prosesser.

Effektive ledere er ofte overbevisende, som i seg selv er en veldig god egenskap i mange situasjoner, men er ikke bevisste hvordan de ubevisst bekrefter seg selv og blir seg selv nok. Mange kjenner ikke til at hjernen har to ulike beslutningssystemer kalt System 1 (autopiloten) og System 2 (selvkontrollen). (Kahneman & Tversky, 1973; Kahneman, Slovic & Tversky, 1982; Tversky & Kahneman, 1974). De kjenner ikke til hvordan autopiloten (System 1) ubevisst og automatisk bruker en rekke ulike automatiserte snarveier («bias) for å kunne besluttet raskt og intuitivt. De fleste ledere vet ikke hvor lett vi alle ubevisst bekrefter egne meninger, selv om vi har gått på kurs og lært å  kommunisere effektivt.

Vi er ikke bevisste når de automatiserte beslutninger overtar og hvordan vi bevisst kan stoppe dette og ta kontroll.

Test dine antakelser i det virkelige liv
Hvordan kan du egentlig vite om beslutninger som å iverksette LEAN prosesser, ulike type ledertrening, prestasjonsutviklingsprosesser eller annet vil gi ønskede resultater i det virkelige liv. Hvordan sikrer du at gode beslutninger blir tatt på viten og ikke antakelser?
Løsningen er å definere en konkret hypotese og teste denne i det virkelige liv.

Mange bruker såkalte multiple regresjonsanalyser, men slike analyser kan i seg selv være problemet siden de ofte lover mer enn de kan holde. Det vil alltid være faktorer du ikke greier å isolere i en kompleks og relativ verden der mennesker er involvert og påvirker resultatet, som ofte viser seg å være det som avgjør.
Derfor er bruk av tester i den virkelige verden løsningen. Det betyr at skal du gjennomføre en LEAN prosess, ledertrening eller annet så skal du gjennomføre en randomisert mindre test i den virkelige verden der virkelige mennesker tar beslutninger underveis i prosessen, før du skalerer prosessen. Det kan skje som en test i mindre skala i f.eks en region over en periode der du tester og sammenligner resultatene med en definert kontrollgruppe.

https://www.facebook.com/www.mestringskoden.no/

 

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.