Å feire fremgang gir tilbakegang!

Feire 2

I min forrige blogg forklarte jeg hvorfor vi har en tendens til å miste interesse og motivasjon hvis belønninger knyttes til en prestasjon. Den bloggen ble en av mine mest leste og skapte mye debatt. Jeg følger opp med å forklare hvorfor feiringer lettere enn vi tror reduserer motivasjon og arbeidsinnsats og fører til tilbakegang.

De fleste av oss tar det for gitt at det er positivt og motiverende å feire fremgang. Hva tenker du? Det er jo sunn fornuft, eller? Kanskje er det slik at feiringer ubevisst saboterer langsiktig måloppnåelse og suksess? Hvorfor skulle det kunne være slik?

Fishback&Dhar har i en årrekke dokumentert hvordan feiring virker negativt på motivasjon til å slanke seg. I et av flere forsøk minner de mennesker som ville bli slanke om hvor stor fremgang de hadde hatt og deretter tilbød de dem en såkalt – «du har vært så flink» – belønning for å feire seg selv. De kunne få velge mellom sjokolade og eple. Hele 85 % av de som feiret sin fremgang valgte sjokolade sammenlignet med 58 % av de som ikke ble minnet om og ikke feiret fremgang, men som underveis kunne velge det samme.
De fant de det samme i næringslivet. Blant selgere som ble feiret økte sannsynligheten for å slappe av og miste fokus etter en periode med fremgang.
(Professor Ayelet Fishbach, Univerity of Chicago og Professor Ravi Dhar Yale School of Management)

Opplevelse av fremgang fører ubevisst til at autopiloten (system 1) gjør en såkalt kortslutning, kalt «moral licensing», som gir oss en ubevisst følelse av rett til å slappe litt av etter en anstrengelse. Vi går derfor ubevisst i komfortfella og faller tilbake og presterer dårligere, og derfor heter det «nothing fails like success». (jfr. Autopiloten hater anstrengelser og gjør en rekke slike kortslutninger for å unngå det. Se mer i min siste bok Mestringskoden side 47- 53)

For eksempel er det slik at mennesker som begynner å snakke til andre om at de har tenkt å begynne og trene har en tendens til å belønne seg som om de allerede er igang med å trene – litt søtsaker allerede i dag. Bare tanken på at du skal gjennomføre noe anstrengende kan altså føre til slik sabotering av eget mål.

Hvis du i tillegg greier å undertrykke behovet for belønninger(feks søtsaker) så blir behovet enda større. Det oppleves så tilfredsstillende å ha greid å undertrykke en stund at vi føler rett til en belønning.(«moral licensing»).

Men feiringer kan også virke positivt!
Å feire fremgang kan på den annen side virke veldig motiverende og forsterke din selvkontroll muskel (PS! Selvkontrollen er som en muskel som må trenes), men bare hvis det skjer på en måte som underbygger verdien av anstrengelser, av å feile og utholdenhet. Vi må lære å se at det vi oppnår i livet ikke er en konsekvens av medfødt talent og evner og ytre belønninger, men av egen vilje til anstrengelse, av å feile og lære av feil, prøve igjen, feile igjen og igjen, og igjen….. til du en dag mestrer og lykkes.

Forklaringen til at feiringer og belønninger er et tveegget sverd er godt dokumentert i forskningen til anerkjente Professor Carol D. Dweck og bekreftes i moderne hjerneforskning. Hun har gjennom flere tiår dokumentert at forskjellen ligger i om du har utviklet et «fixed» eller «growth mindset» til eget talent og læring. For å lære mer om «mindset» kan du lese min blogg om «mindset». (https://jonivarsfunderinger.wordpress.com/2015/11/12/sjekk-selv-har-du-et-fixed-eller-et-growth-mindset/)

Hvis du spør mennesker som har hatt fremgang: «Hvor stor fremgang føler du at du har hatt i fht til målet», så øker paradoksalt nok sannsynligheten for å slappe av eller gjør noe som saboterer måloppnåelsen hvis du har et «fixed mindset». Hvis du på den annen siden spør: «Hvor fokusert, forpliktet og motivert føler du deg til å fortsette å anstrenge deg i forhold til målet», så øker motivasjonen for å gjøre mer, og de fristes mindre til å slappe av. Dette spørsmål underbygger «growth mindset». De minner dem på at de er på vei selv om de ikke er i mål – enda, men vil lykkes hvis de fortsetter å anstrenge seg. Det motsatte er: «Jeg gjorde det jeg måtte og har vist mye fremgang, så nå kan jeg endelig gjøre det jeg selv vil«. 

Mennesker med et «growth mindset»  har gjennom erfaring fått lære seg at det er «passion» til det langsiktige målet som avgjør. For dem er spørsmålet hvor viktig målet egentlig er for dem og om det er deres eller andre sitt mål. Det er «passion» og indre motivasjonen og den belønning med å nå målet som avgjør om du orker å holde ut lenge nok og til du en dag mestrer –  ikke at du blir feiret for fremgang eller og får ros  fra andre underveis (les; ytre belønning). For hva skjer nå rosen fra andre ikke kommer, når du feiler, mislykkes og tilbakeslaget kommer? Det er ikke feiring, ros og ytre belønning av fremgang som avgjør, men om du gjennom mange år har utviklet et «growth mindset» som gjør at du vet hva som skal til for å mestre motgangen som garantert kommer – hvis det er et krevende og viktig mål.

Vær derfor varsom for å belønne og rose eller feire fremgang uavhengig av å samtidig jobbe med å utvikle et «growth mindset», og derved evnen til å mestre motgang og nederlag på veien mot å knekke koden. Effekten av feiringer avhenger derfor av ditt «mindset» -«growth eller fixed».

For mer om hvordan du kan utvikle «growth mindset» ta gjerne kontakt på 92839173 eller jon.ivar.johansen@gmail.com eller les Del 4; Feiltastisk, i boka Mestringskoden

De 10 første som gir meg en god begrunnelse får min siste bok Mestringskoden i gave.

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.