Når vi belønnes for noe, så mister vi interessen for det!!

Belønning og motivasjon

«Du får den atferden du belønner»….tror de fleste. Dette er har vi fått lære oss og det er et ubevisst mantra blant mange ledere, foreldre, trenere og lærere. Hvis du har et problem så belønne riktig eller straff feil atferd. («carrot and stick»).
Dette er også kjernen i den såkalte «performance management» filosofien.

Bruk av incentiver, bonus og belønning har imidlertid en farlig bakside, nemlig frykten for straff og for å mislykkes. Hva straffes eller sanksjoneres, gir ikke forfremmelse eller blir ikke viet oppmerksomhet?

I 1972 besluttet psykologene Mark R. Lepper og David Greene (Stanford University) og teste hvordan belønning påvirket prestasjoner til barn. Resultatet deres overrasket ikke bare forskerne den gangen, men har overrasket de fleste siden. Forsøket ble gjort på 51 barn i alderen 3- 5 år, som alle hadde en sterk interesse og «passion» for å tegne og male. De brukte en jury til å kontrollere og vurdere barnas prestasjoner. I testen ble barna delt i tre grupper. Den ene gruppen fikk på forhånd vite at de ville få en fin belønning for deres prestasjon. Den andre fikk en overraskende belønning i etterkant og den tredje fikk ingen belønning i det hele tatt.
I løpet av de neste tre dagene pågikk testen. Barna ble observert og forskerne testet hvordan motivasjonen for å tegne og anstrenge seg utviklet seg, og hva som var forskjellen i de tre gruppene.
Resultatene viste at de barna som hadde en positiv forventning om en flott belønning for å prestere bra, tegnet kun halvparten så lenge som de som ikke hadde noen forventning om belønning. I tillegg oppdaget de at de barna som forventet belønning anstrengte seg mye mindre og kvaliteten ble derfor dårligere i følge juryen.

Konklusjon; Når vi belønnes for noe vi liker, mister vi interessen for det!
Studiet til Leppe og Greene er senere gjennomført av en rekke forskere på mennesker i alle aldersgrupper og på ulike områder og konklusjonen er den samme:
Mennesker som på forhånd har «passion» og liker å arbeide med noe, mister motivasjonen når det knyttes en forventning om belønning for å gjøre og arbeide med noe de i utgangspunktet liker.

Hvorfor mister vi motivasjonen når vi belønnes?
En hovedårsak synes å være at hjernen(les; autopiloten) ubevisst og automatisk gjør den kortslutning at det som kontrolleres, evalueres og belønnes ikke har noen verdi i seg selv. Du (les; autopiloten) har siden du var liten, ubevisst lært å tenke at det å søke etter og få en belønningen er det som er viktig – ikke at selve arbeidet er det som er viktig. Ubevisst taper vi gleden med selve arbeidet – som handler om å måtte anstrenge seg for å lære å mestre noe og der effekten er gode resultater.
Ubevisst lærer hjernen å assosiere arbeid og anstrengelser for å få til noe bra med ubehag og derved oppstår negativt stress. Når vi fra hjerneforskning samtidig vet at autopiloten elsker umiddelbare belønninger, ros, anerkjennelse og hater anstrengelser, så forsterker bruk av belønninger og ros en jakt etter mer belønninger, større frykt for å feile, mer negativt stress og negativ motivasjon.

Problemet er nemlig at en forventning om en belønning ubevisst og samtidig vil skape en negativ forventning og frykt for å tape belønningen, ros og anerkjennelsen. En forventning eller frykt for å tape gjør at hjernen automatisk og umiddelbart stopper å skille ut dopamine (hjernens motivasjonshormon), noe som igjen umiddelbart sender et signal om fare som automatisk og umiddelbart skiller ut stresshormoner (adrenalin).
For mer om hjernens eget belønningssystem, se Mestringskoden s 53- 61

Forventninger om tap av belønning virker så sterkt og skaper negativ motivasjon siden frykten for å tape en belønning i følge atferdsforskning virker dobbelt så sterkt som forventning av å få en belønning. (Tapsaverasjon).

Gjennom å knytte belønninger, ros og anerkjennelse til prestasjoner, tar vi ikke hensyn til akseptert forskning og innsikt i hvordan hjernens eget motivasjonssystem fungerer.  Derved blir konsekvensen av denne form for atferdspåvirning i stor grad negativ. Bruk av belønninger er derfor ikke det smarteste vi kan gjøre for å påvirke atferd, men tvertimot en farlig «dytter». For å forstå hvor negativt og farlig det er og hvordan du kan gjøre vanlige mennesker til forbrytere ved å fokusere på belønning av «flinkhet», vil jeg anbefale å studere rapporten etter Enron-skalndalen i USA.
For mer om Enron skandalen les 191 – 195 i Mestringskoden (Hegnar Forlag/Johansen 2015)

For deg som ikke har lest boka Mestringskoden, og gir meg en god begrunnelse, vil de 10 første som sender meg en mail få den i gave.

Send til; jon.ivar.johansen@gmail.com

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

3 svar til Når vi belønnes for noe, så mister vi interessen for det!!

  1. Frode Nielsen sier:

    Spennende evidens-forskning! Utrolig viktig å finne ut hva som faktisk virker over tid og ikke bare i øyeblikket.

  2. Grete sier:

    Hva med ros og annerkjennelse på hvem du er i motsetning til hva du presterer? Har det samme negative effekt slik du ser det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.