Ingen skam å snu

Ingen skam å snu

De gamle fjellvettreglene er i år 50 år og regel nr 8 lyder slik; «Vend i tide – det er ingen skam å snu». Denne regelen er et godt eksempel på atferdsøkonomi i praksis. Du lager en regel på forhånd som «dytter» og hjelper selvkontrollen i en situasjon preget av stress.
Autopiloten følger sine egne automatiserte regler (Se Mestringskoden Johansen/Hegnar side 47- 52) i en stresset situasjon ved å ta såkalte snarveier («Bias»). Et eksempel på to slike snarveier er å «overvurderer seg selv» og «bekrefter seg selv».
Vi har derfor en sterk og ubevisst tendens til å fortsette som planlagt selv om det brygger opp til uvær. Autopiloten er overoptimistisk og bekrefter seg selv om at det vil gå bra selv om det med stor sannsynlighet er feil og meget risikabelt. Den hater i tillegg å tape.

Autopilotens logikk gjør det enormt vanskelig for folk flest å innrømme at vi har eller kan ta feil. Det finnes heldigvis mange unntak. Unntak som skaper store ledere. Tidligere sentralbanksjef i USA, Alan Greenspan var en slik. Han innrømmet helt overraskende under høringen i kongressen etter finanskrisen i 2008, at han hadde tatt feil og at hans syn på samfunnsøkonomien ikke fungerte. «Så du innrømmer at ditt verdenssyn ikke fungerte» oppsummerte utspørrer Waxman», «Nettopp» svarte Greenspan.
I løpet av disse 12 sekunder legitimerte han atferdsøkonomien som har vokst eksplosivt de senere år. President Obama og statsminister Cameron omgir seg i dag med atferdsøkonomer.

Den feil Greenspan gradvis hadde oppdaget var at mennesker er mennesker og ikke rasjonelle maskiner, og at mennesker ikke først og fremst er rasjonell slik den klassiske økonomi utgår fra. Han hadde gradvis og til slutt, i en alder av 82 år, erkjent at vi mye lettere enn vi tror styres av umiddelbare og kortsiktige fristelser og belønninger, grådighet, feighet, taps aversjon, misunnelse og at vi søker status og makt for maktens skyld. Vi er alle derved mer sårbare enn vi liker å tro.
Å innrømme denne feil var en ekstremt modig erkjennelse av en mann på 82 år og som av mange kalles for den moderne kapitalismens far og som hadde hele sitt ettermæle å tape. Hvor fristende måtte det ikke ha vært å bare bekrefte seg selv? Dette var en stor leder!

Atferdsøkonomer ignorerer naturligvis ikke at mennesker også har en fri vilje og selvkontroll, men kan i dag dokumentere, blant annet med hjelp fra hjerneforskning, at den er mye svakere og mer sårbar under stress enn vi liker å tro.

Løsningen til atferdsøkonomer er derfor å hjelpe selvkontrollen når vi er stresset og ubevisst fristes til å søke umiddelbare belønninger, gjennom å designe såkalte«dyttere». (Se Mestringskoden side 83- 99). Et klassisk eksempel på dytter som beviselig fungerer er røykeloven.
Et annet eksempel er fjellvettregel nr 8. Når det ser ut til å bli dårlig vær skal du bare følge regelen og ikke tenke, analysere og bruke selvkontrollen. Autopiloten bruker automatisk ulike snarveier i slike situasjoner og tar kontrollen før du rekker å koble inn selvkontrollen. Gjennom å ha laget en regel på forhånd som du skal følge uten å tenke i slike situasjoner, hjelper du selvkontrollen og øker sannsynligheten for å handle rasjonelt.

Det er ingen skam å snu – ha en strålende påske

Jon Ivar

92839173

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.