Skal du lykkes må du «binde deg til masta»???

Skal du lykkes med å nå viktige mål i livet må du «binde deg selv til masta» på forhånd for ikke å fristes av sirenens sang. Sirener  var ifølge antikkens greske mytologi vakre og farlige skapninger, framstilt som kvinnelige vesener, som med sin skjønnhet og fortryllende sang, lokket sjøfolk til å begå skipbrudd mot klippene av deres øy.

Sirenen

Fig; Vi lar oss alle friste

Denne uken kom 2. opplag på hele 10.000 solgte bøker av min nye bok «Mestringskoden». Jeg kjente en enorm lykke, spenning og forventning. Jeg kjente det samme «blaff av lykke» som da boka ble antatt av Hegnar for tre år siden. Kroppen skiller ut dopamin, kroppens eget belønningssystem, både når jeg setter et mål med en sterk positiv forventning og når jeg opplever at forventningen innfris.

Rett etter at avtalen var inngått kom imidlertid frustrasjonen snikende og jeg kjente det hele som en ubestigelig fjelltopp. Jeg utsatte ubevisst prosessen med å starte skrivingen som jeg visste er full av motgang, nedturer, frustrasjon og ubehag. Jeg visste fra før at det er en krevende og slitsom prosess å jobbe seg gjennom all motgang og frustrasjon.

Forskningen viser at alle i mer eller mindre grad fristes til å utsette (prokrastinere) i mye større grad enn vi liker å innrømme. Å male huset skaper positive forventninger når vi planlegger, men står i et annet lys straks det harde og ofte kjedelige arbeidet starter. Tenk alle studenter som utsetter å komme i gang med å studere disiplinert, hardt og målrettet enda de vet at eksamen ubønnhørlig nærmer seg. Hva med deg som leder eller dine medarbeidere? Hva med deg som kjæreste, ektefelle, trener eller utøver?

Fenomenet med å utsette viser hvordan hjernens to beslutningssystemer fungerer og hvordan autopiloten (system 1) ubevisst tar beslutninger før den rasjonelle selvkontrollen beslutter (system 2).
Autopiloten vil ha umiddelbar belønning og utsettelser gir oss en følelse av umiddelbar belønning. (Se Mestringskoden s 56). Autpiloten er «default» lat, hvile og på å spare energi. Den lar seg friste, er kortsiktig, grådig, misunnelig og styres av umiddelbare belønninger.
Den vil drøse på sofaen istedenfor å trene og bevege seg.

Hva er så løsningen på denne menneskelige sårbarhet?
Når boka ble antatt av forlaget skrev jeg kontrakt med en tidsfrist. Kontrakten fungerer som en effektiv «dytter» til å motstå fristelsen til å utsette ubehaget assosiert med å skrive en kvalitetsbok som jeg vet fra tidligere krever hardt arbeide hver dag, mye frustrasjon og enormt mange nederlag.

En «dytter» er å «binde seg selv til en mast» på forhånd for ikke å fristes av sirenens sang.

Atferdsøkonomer har lenge dokumentert hjernens to beslutningssystemer som kjemper en daglig kamp om å styre deg og dine beslutninger. Den rasjonelle selvkontrollen (system 2) er mye svakere enn vi tror og derfor er vi alle mer sårbarhet enn vi liker å høre. Autopilotens (system 1) beslutninger er ofte irrasjonell og vi utsetter ubevisst på en forutsigbar måte. De fleste fornekter imidlertid og 90 % tror de er bedre enn gjennomsnittet.

Sannheten er dessverre at det sjelden er vi som forandrer oss selv, men at vi ubevisst tilpasser oss den kontekst vi er endel av. Skal du endre din, selgernes, lederes aller andres automatiserte atferd kan atferdsøkonomer bevise at det mest effektive er å utvikle «dyttere» på forhånd som «binder deg til masta». Å utvikle «dyttere» bidrar til å endre kontekst og betingelser for atferd og påvirker atferd indirekte.

Ja, det er krevende, ubehagelig og en prosess full av nedturer å forlate den trygge komfortsonen og lykkes med å nå et viktig mål slik som å skrive en kvalitetsbok.
Det er krevende for mange arbeidsledige å stå opp om morgenen, komme seg ut av sofaen for å trene, gjennomføre beste praksis som selger eller leder og mye annet.

Det er krevende og ubehagelig å forlate komfortsonen, men veldig ofte bare der og da. Plagene er ikke større enn at de i et litt lengre perspektiv oppveies av gleden og oppturen med å motta enn større fremtidig belønning som det å oppleve at 10.000 har kjøpt mine bøker.

Skal du nå et fremtidig viktig mål som gir en større fremtidig belønning er løsningen å «binde seg til masta» for å unngå å la seg friste av sirener og den umiddelbare belønning.

En forutsetning for å utvikle «dyttere» som er effektive og endrer atferd er at du har akseptert at du og vi alle lar oss friste og må «bindes til masta». Du, dine selgere og ledere og andre må derfor være med å eie prosessen med å utvikle egne «dytterne» og «masta de skal bindes til». Opplevelse av kontroll er viktigste betingelse for å oppleve positivt stress og derfor avgjørende for å få ut det beste av mennesker og suksess.

Vil du lære mer om atferdsøkonomi les Mestringskoden (Johansen/ Hegnar 2016)

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Skal du lykkes må du «binde deg til masta»???

  1. Tilbaketråkk: Begrens valgfriheten – så øker prestasjonene! | Marshmallow, blogger om atferdsøkonomi og atferdsendringer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.