Smart kontekst utvikler smarte mennesker?

Du har hørt det før; de som lykkes på en eller annen arena, setter høye mål, har en klar plan, høy selvtillit, er positive, sterk vilje, tro og ikke minst selvkontroll. Men er dette riktig? Er det dette som avgjør?
Denne tradisjonelle og såkalte individorienterte og psykologiske tilnærming til læring og endring møter nå sterk motstand og kritikk fra flere hold fordi man ikke dokumentere reelle endringer av atferd over tid. Studie etter studie viser at 70 – 90 % av denne tilnærming til endringer mislykkes, er et feilspor og misbruk av tid.

Når vi ser suksessfulle mennesker som Aksel Lund Svindal i alpint, musikere som Kjetil Bjerkestrand, fremgangsrike ledere eller selgere kan forskning (Hill & Schneider 2006) dokumentere at vi ser toppen av isfjellet. Vi ser ikke de tusenvis av timer med anstrengelser og den skrittvise læreprosess disse har brukt for å knekke mestringskoden. (The iceberg illusion. Ericsson). Det finns ifølge K. A. Ericsson, kanskje verdens mest anerkjente prestasjonsforsker, ikke noen unntak til dette mønster.
Den såkalte 10.000 timers regelen, indikerer at det kreves enormt mye hard og skrittvis jobbing, motgang, anstrengelser og repetisjon for å automatisere de ferdigheter som kreves for å mestre og bli en fremgangsrik idrettsutøver, skoleelev, selger eller leder i næringslivet. Hvor mange tusen timer du må bruke avhenger av hvor du legger lista.

Paradokset er at det er enormt mange som arbeider like hardt som de beste, men som likevel ikke opplever samme fremgang og forblir middelmådige. Det hjelper nemlig ikke å jobbe hardt hvis du ikke jobber smart. For å lære å jobbe smart er du helt avhengig av å få være endel av en smart kontekst (les kultur og omgivelser) som «dytter» oss til å fokusere på de få ting som avgjør (80/20 regelen og pareto prinsippet) fremgang og derved i en smartere retning. Du blir derfor aldri god alene.

Mennesker er først og fremst sosiale «dyr» som ubevisst kopierer og hermer etter rollemodeller på godt og vondt i den kontekst de er endel av i hverdagen – ikke på kurs.

kulturell kontekst 2

Fig; Mennesker hermer og kopierer rollemodeller

De beste på ulike arena har utviklet seg som de har primært fordi de er og har vært endel av en smart kontekst og en taus læreprosess der de ubevisst har lært å herme og kopiere smarte «oppskrifter» og som ubevisst har «dyttet» dem til smartere atferd og fremgang.

«Smart kontekst utvikler smarte mennesker»

Skal vi forstå hva som kreves for å få fremgang og lykkes enten det er i idrett, på skolen eller i suksessfulle selskaper som H&M, Kiwi eller Ikea må vi forstå hva som er de få, men avgjørende spesifikke «dyttere» som avgjør i den spesifikke sosiale kontekst og som derved avgjør suksessen.

Den individfokuserte og psykologisk tilnærming til endringer har i årevis fått råde grunnen alene innen personlighetsutvikling, ledertrening eller endringsprosesser slik som LEAN. Konsekvensen av denne tilnærming til læring og endring, som skjer uavhengig av å samtidig endre den spesifikke sosiale kontekst og derved den tause læringen som «dytter» oss i hverdagen, er at det meste av de tradisjonelle endringsprosesser og lederutviklingstiltak er mislykket fordi de ikke kan dokumentere reelle endringer og resultater.

For mer innsikt om endring av kontekst for å skape reelle endringer se «Mestringskoden» side 143 – 148. (Mestringskoden/Johansen. Hegnar Media 2015)

Lag en smartere dag!

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

2 svar til Smart kontekst utvikler smarte mennesker?

  1. Trine Melinda Vollan sier:

    For et spennende tema og fagfelt! Jeg har studert fagfeltet som tar for seg menneskenes lykke i det moderne samfunn, og har observert et vanvittig individfokus, hvor kontekst og internaliserende prosesser ikke får samme oppmerksomhet.

  2. Tilbaketråkk: Jeg vil ikke være lykkelig, jeg vil drive med hestesport!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.