Sjekk selv – Har du et «fixed» eller et «growth mindset»?

Jeg har gjort en høyst uformell undersøkelse på linkedIn og facebook blant flere hundre for å sjekke om de hadde et «fixed» eller et «growth mindset». Jeg sjekket ved å spørre om de var er enig i følgende påstand;
«At medfødt talent, intelligens og evner er en størrelse som i begrenset grad kan utvikles? » De som er enige har et såkalt «fixed mindset» i følge en av verdens fremste forskere på området  Professor Carol D Dweck ved Stanford University.
Hun er en av de mest anerkjente og siterte forskere i verden og kan dokumentere at et «fixed mindset» er det største hinder for læring, mestring, endringer og suksess. Det motsatte er et såkalt «growth mindset».

Fig; Growth mindset?

Det som overrasket meg stort, og alle andre jeg har delt dette med og senest i dag på vårt store frokostmøtet på Grand Hotell der mer enn 150 var tilstede for å lære mer om atferdsøkonomi, er at hele 70 % av de jeg har spurt på sosiale medier  var enige i påstanden.

Hva tenker du? Er du enig i påstanden over? Hva er ditt «mindset»?

Hvis dette er representativt for ledere i norsk næringsliv, hvilket jeg håper det ikke er,  er det kanskje ikke så rart at hele 90 % av LEAN prosesser eller andre endringsprosesser mislykkes. Det hjelper ikke med gode  metoder og teknikker for endringer hvis disse gjennomføres i en kontekst der «fixed mindset» er dominerende.

Et annet interessant spørsmål er om den såkalte «performance management» filosofien og den praksis med å sette resultatmål, evaluere prestasjoner, rangere og gi bonus for resultatoppnåelse i seg selv er en av de viktigste «dyttere» for å utvikle og forsterke et «fixed mindset»? Forskning tyder på det.

For å lære mer om forskjellen på «fixed» og «Growth mindset» vil jeg anbefale deg å se på video som er henvist til under. Se den, stopp og tenk etter. Del dine refleksjoner med meg. Lykke til!!

http://www.youtube.com/watch?v=pN34FNbOKXc

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.