Ikke tro på alt din hjerne sier

Har du merket deg hvordan du har en indre stemme som prøver å overtale deg om at du ikke er flink nok, pen nok, tynn nok, sterk nok, smart nok, har for dårlig selvkontroll og mye, mye annet.

Eller kanskje du har en indre stemme som sier at du smartere enn andre, flinkere, har mer flaks, mer positiv, optimistisk og tror du kan greie det meste, ikke er sårbar og annet?

Dette er din Ludvik eller Solan? Du kjenner Kjell Aukrust sine figurer? Ludvik er den evige pessimist og Solan den evige optimist som sier «klart du klarer det – bare prøv».

 

 

Men visste du at din autopilot (kalles ofte system 1 innen atferdsøkonomi) i hjernen tar mange slik ubevisste snarveier og gjør kortslutninger for å spare energi, respondere raskt og intuitivt og at den på en helt forutsigbare måte lurer deg? Den er ganske enkelt lat, søker umiddelbare belønninger og har gjennom evolusjonen utviklet en rekke slike snarveier («bias») for å mestre truende situasjoner. Din indre stemme er et eksempel på en slik snarvei.

Du skal derfor ikke alltid tro på alt hjernen sier.

Autopiloten er superbra i veldig mange sammenhenger, men kan også skape mange store problemer hvis du ikke kjenner dens spilleregler. Den kan bedra og lure deg slik enhver hypokonder lurer seg selv og vi er alle på hver vår måte «hypokondere». Du vet hva som står på gravsteinen til hypokonderen? «Det var det jeg sa». Autopilotens hater å tape («Loss aversion») og en snarvei for å unngå følelsen av tap og ubehag er derfor å bekrefte seg selv, også når du beviselig har feil.

Hvis du eksempelvis tror på røverhistorien om at det er medfødt talent som avgjør din suksess blir det naturligvis og ubevisst viktig å vise at du er flink og i iallfall ikke dummere enn andre. Det er det kanskje ikke så rart at mange lar seg friste til å jukse for å fremstå som flink, pen, best og få annerkjennelse. Det siste eksempel jeg kom over er hvordan politiet i Sverige systematisk jukser med statistikk på måltall fordi de blir kontrollert på det. De fristes til å jukse for å fremstå som flink, få ros og belønning. Tror vi det er noe annerledes i Norge? Hvorfor jukset en hel kultur i VW med utslipp av miljøfarlige gasser?

Hva er vitsen med å gjøre lekser hvis du ikke tror du har talent? Da nytter det jo ikke likevel? Dette er en ordentlig og farlig røverhistorie. Hvis du tror på historien om medfødt talent vil du ubevist fristes til å fremheve deg, «please», søke ros og bekreftelse for å fremstå som flink. Du vil ubevisst rose andre for få ros tilbake. Ros er derfor et tveegget sverd. Roser du mennesker for deres flinkhet så vil du forsterke behovet for å få ros og utvikler ubevisst en jakt på mer ros. (les; umiddelbar belønning)

Behovet for ros gjør deg veldig sårbar siden du overlater til andre å kontrollere, evaluere, belønne og rose og har derved gitt fra deg kontrollen. Det bidrar ubevisst til å øke det negative stress siden opplevelse av egen kontroll er grunnleggende for å lære å mestre stress. Fravær av ros (Les; umiddelbar belønning) gjør i tillegg at hjernen, hvis den forventer ros, stopper å skille ut dopamin. Det opplever systemet som en feil, krise, fare og alarmeres. Når hjernen alarmeres utvikles stress. Det er en primitiv og automatisk stressreaksjon for å redde deg fra en forventet farefull situasjon.

– Tro derfor ikke alt din hjerne prøve å si til deg

– Lær deg hjernens ubevisste snarveier og spilleregler. Du greier ikke å endre dem, men du kan lære å gjøre dem til din venn.

jon.ivar@marshmallow.no

For mer innsikt; Mestringskoden (Hegnar forlag 2015. Jon Ivar Johansen)

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.