Det bor en Per Gynt i oss alle

Har du sette Per Gynt på Golå noen gang. Jeg har sette det flere gang og det gir meg like sterke opplevelser hver gang. Har du møtt slike mennesker som har prøvd å lure eller bedra deg? De fleste vil si ja og tenke på harmløse situasjoner som kortspill med barna eller i idrettslek.
Jeg har det siste året møtt mennesker som har bedratt andre, sine betrodde partnere, sin kone, sine venner og har forundret meg over hvordan de samtidig rettferdiggjør sine handlinger slik Per Gynt gjør selv om de vet at de en dag med stor sannsynlighet blir avslørt.
Som heltidsstudent, forfatter, skribent og rådgiver innen atferdsøkonomi lar jeg meg ikke lenger forundres over slik atferd siden det er mer normalt enn de fleste tror siden vi alle bærer Per Gynt i oss. Se på alle menn som bedrar sine samboere og rettferdiggjør det over for sine venner? Studier innen atferdsøkonomi viser at folk jukser, lyger og bedrar mye mer enn vi liker å tro fordi autopiloten i hjernen hater å tape.
Man lyger ofte ubevisst til å begynne med for å komme seg unna en ubehagelig situasjon eller er blitt tatt med buksa nede. Studier viser at man ikke nødvendigvis jukser for å oppnå fordeler slik mange tror selv om mange gjør det også eller begge deler. Det å komme i en ubehagelig situasjon slik som å få dårlige karakterer som skal vises hjemme, bli tatt for doping, tatt for et sidesprang, føle seg mislykket som leder, selger eller annet er veldig ubehagelig. Dette ubehag skaper ubevisst negativt stress og hjernen gjør da ubevisst en såkalt kortslutning («bias»). Hjernen er «default» på å søke komfort og unngå ubehag og opplevelser av psykologiske tap og vi fristes da mye lettere enn vi tror til å gjøre det som er mest behagelig i øyeblikket som for mange kan være å la seg fristes til å lyge og bedra omgivelsene.
Hjernen søker umiddelbar belønning og som for mange kan være å ta en løgn eller å bedra sin partner, kone eller andre. Selv om de langsiktige konsekvenser er enda mer ubehagelig. Det er som å pisse i buksa og de fleste lar seg friste til det.
Det er  frykten for å tape ansikt og anseelse overfor andre(les; tap av belønning) mer enn lengsel etter en belønning som styrer motivasjonssystemet i hjernen. (se «Mestringskoden». Johansen Hegnar forlag side 53 – 61)
Barn fristes til å lyge selv om det er helt åpenbart at de gjør det, av frykt for å bli mislikt av foreldre, trenere, lærere og ikke minst fra sinne kamerater. Mennesker du er helt avhengige av.
Vi fristes lettere til å lyge og bedra andre lettere når det er vanskelig for andre å kontrollere eller avsløre bedraget. Men mennesker som har psykopatiske trekk og som er følelsesmessig litt avstumpet eller er mer risikoavers går ofte et skritt videre. De kan for eksempel å lyge om ting som i virkelig er lett å kontrollere og som ofte vil bli avsløret etterhvert.
Det mest forunderlige med vår autopilot (Per Gynt i oss) og irrasjonelle hjerne er at dersom du først fristes til å lyge, jukse og bedra fordi du av en eller annen grunn er kommet i en ubehagelig situasjon så vil hjernen ubevisst søke å bekrefte og rettferdiggjøre din løgn overfor deg selv og andre. Dette er sammen med tapsaversjon en annen slik kortslutning hjernen ubevisst tyr til under stress og som gjør at vi handler irrasjonelt. Mennesker som lyger og bedrar vil ubevisst søke å rettferdiggjøre sitt bedrag overfor seg selv og sine omgivelser selv om du vet du lyger (selvbedrag). Mange slike juksere rettferdiggjør ofte med at det er den de bedrar som har skylden og de har seg selv å takke.

Ha en god helg

å ikke lag deg friste så lett til den ene eller andre

 

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.