Vi går alle i komfortfella og liker det – ha en komfortabel weekend

Min hjerne er «default» på umiddelbare fristelser og trygghet – og et er bra

Ikke engang tenk på at du skal lykkes med å endre deg. 90 % av prosesser der du skal endre en innarbeidet vane privat eller på jobb kan ikke dokumentere noen effekter. (Ta kontakt hvis du tviler og vil ha forskning). Paradokset er at 90 % av oss tror det gjelder alle andre. Jeg har lært å innrømme det at jeg er irrasjonell på en forutsigbar måte – og det er ubehagelig.
Hjernen søker umiddelbare belønninger. Den er en trygghetsnarkoman som er «default» på komfort, trygghet og status quo og ikke bare motsetter seg endringer, men hater dem. Den store gåten er ikke hvor stort et eller annet problem er eller hva som skal til for å løse det, men hvorfor vi på en forutsigbar og irrasjonell måte ikke klarer å reagere på problemer i tide. Dette på de fleste av livets områder enten det gjelder å endre livsstil, forbedre seg som leder eller selger, eller i parforhold.

Utfordringen er å forstå hvorfor vi ikke gjør det vi vet vi burde gjøre, når det er så åpenbart. Det dreier seg om å forstå vår fantastiske evne til å ignorere og fornekte og hvordan hjernen ubevisst søker umiddelbare belønninger og bruker mentale kortslutninger.

En av hjernens mange slike kortslutninger (bias) er å bekrefte seg selv på en positiv måte selv om fakta viser at vi tar feil. Vi søker ubevisst etter informasjon som bekrefter eksisterende innsikt og ikke etter det som utfordrer oss og som kan føre oss videre. Et av mange eksempler er at mange ledere rettferdiggjør bruk av ulike økonomiske incentivprogrammer for å øke prestasjoner selv om studier på studier viser det motsatte.

Professor Daniel Kahneman, en av verdens mest anerkjente atferdsøkonomer, og som fikk Nobelprisen i økonomi for sin forskning på menneskets forutsigbare irrasjonalitet og ble verdenskjent for boken Thinking Fast and Slow, sier til journalisten George Marshall at forskerne nå begynner å forstå bedre og bedre hvorfor vår hjerne er så elendig til å håndtere fakta og fremtidige problemer, unngår ubehag og vil ha umiddelbar belønning.

Her kunne jeg ha stoppet og brukt det som en unnskyldning for fatalisme, men atferdsøkonomer kan i økende grad og på stadig flere områder bevise at det finnes effektive løsninger. Løsningen som beviselig fungerer er like enkel som den er genial, nemlig å designe smarte «dyttere» («nudges») som dytter oss ut av komfortfellen, for eksempel røykeloven, som gir røykere som er motivert til å slutte et mildt spark bak og derved «dytter» dem til å slutte hvis de er motivert og ikke greier det på egen hånd.

Atferdsøkonomer ignorerer naturligvis ikke menneskets frie vilje, fornuft og selvkontroll, men kan dokumentere at selvkontrollen har mye sterkere begrensninger enn de fleste av oss tror. Løsningen er å hjelpe selvkontrollen gjennom bevisst design av smarte «dyttere».

for mer om atferdsøkonomi og hvordan du beveselig kan påvirke og endre atferd se «Mesterkoden» (Hegnar forlag/Johansen. 2015). Boken kommer i bokhandelen 27 august

Ha en komfortabel weekend

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.