«Å miste garderoben»

Å lede og utvikle en kompetanse og prestasjonsbedrift er noe helt annet enn å lede en klassisk produkt og produksjonsbedrift slik mange ledere er trent til. I en produksjonsbedrift er de knappe og begrensende ressurser for suksess kapital, mens det i prestasjonsbedriften slik som et IT selskap, konsulentselskap, reklamebyrå, designselskap, skolen, helsevesenet, en fotballklubb eller lignende er kontinuerlig utvikling av de kritiske ferdigheter til «spillerne». Ledelse av produkt og produksjonsbedriften handler primært om budsjettstyring og kontroll av enhetskostnader.
Ledelse i prestasjonsbedriften handler først og fremst om evnen til å kontinuerlig påvirke og utvikle «spillernes» ferdigheter som individer og lag.
Å påvirke handler om makt og autoritet og autoritet handler om legitimitet.
Uten legitimitet har du som leder ingen makt slik politikere uten legitimitet ikke har det. At noe har legitimitet vil i følge sosiologen Weber si at det er bredt akseptert. Vi snakker derfor om akseptprinsippet og akseptkultur som betyr at det er akseptert at de som ledere har beste kompetanse til å lede utviklingen. De som leder må åpent kunne bevise og forsvare at de har den ferdigheten.
I prestasjonsbedriften må ledere hente aksept og legitimitet hos de som de skal lede.
I fotballspråket heter det at du må «vinne garderoben». Det er et godt begrep.
I den industrielle bedrift der knappheten var kapital (les; bygge fabrikker) hentet ledelsen sin legitimitet hos kapitaleieren og i styret.
Forskjellen fikk David Moyes i Manchester United erfare i slutten av april 2013 da han ble sparket etter 10 mnd. Han hadde hatt suksess i en klubb tidligere der det å vinne oftere enn du tapte på mange måter var mer enn nok. Så kom han til United der det å vinne uten å vinne med stil var et halvt nederlag. Han visste det meste om å få et godt lag til å bli bedre, men ingen ting om å få en mester til å bli mester igjen.
Det er to grunner til at en leder av en prestasjonsbedrift slik som en fotballtrener er sjanseløs. Den ene er at du «mister garderoben» Det skjer den dagen spillerne ikke tror på budskapet ditt og du mister deres legitimitet. Du må mestre faget, men trenger ikke være beste fagmann, men det hjelper null hvis spillerne ikke tror du har den riktige faglige løsningen for dem. Den andre grunnen er at styret ikke tror du har medisinen som kurerer diagnosen. I prestasjonsbedriften må lederen har legitimitet både i «garderoben» og i styret, men det starter i «garderoben». Pyramiden er snudd. David Moyes måtte gå fordi han «mistet garderoben» og deretter mistet han styret.

Tankelunte; «Er du sikker på at du vunnet garderoben» som leder i din virksomhet»? Har du målt det slik at du vet det eller bare tror du det?

Lag en god dag

Jon Ivar

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.