Er du pinnsvin eller rev?

Helt siden jeg tok initiativet til å starte Maze har jeg vært besnæret av Isiah Berlin`s berømte essay om pinnsvinet og reven. Han delte verden i pinnsvin og rever på grunnlag av en oldgresk lignelse; «Reven kan mye forskjellig, mens pinsvinet kan en ting». Reven er slu og kan pønske ut en myriade innviklede strategier for snikangrep på pinnsvinet. Den er raskt, elegant, lettbent og snedig og ser ut som den sikre vinner. Pinnsvinet er klumpete, treg og vralter av sted i sin enkle tilværelse på jakt etter mat. Reven ligger stadig på lur for å ta pinnsvinet som kommer valtende forbi. Den bykser frem for nok et lynangrep. Pinnsvinet ruller seg nok en gang sammen som en perfekt kule av skarpe pigger. Pinnsvinet vinner hver gang.
De fleste ledere kan deles i pinnsvin eller rev. Reveledere streber mot mange mål samtidig, mister fokus og ser ikke enkelheten i det komplekse. Pinnsvinledere evner å finne den enkle ide og det grunnleggende prinsipp. Uansett hvor kompleks problemet synes å være, evner pinnsvinledere å redusere utfordringene til enkle, for ikke å si noen overforenklede pinnsvin prinsipper. For pinnsvinledere og gründere som lykkes er alt annet irrelevant hvis det ikke henger sammen med de grunnleggende prinsipper. Professor Marvin Bressler ved Princton University peker i boken «Good to Great» på at det som skiller de som lykkes som skapende ledere eller gründere fra resten, er at de er pinnsvin og eksemplifiserer med; Freud og underbevisstheten, Darwin og det naturlige utvalg, Marx og klassekampen, Einstein og relativitetsteorien, Adam Smith og arbeidsdelingen – alle disse var i følge Bressler pinnsvin. De tok en ekstremt innviklet problemstilling og evnet å forenkle den. Pinnsvinledere har gjennom årevis med prøving og feiling, der de har jobbet med samme problemstilling, gradvis oppdaget det enkle og bærende prinsipp. Gjennom «passion» og mange år har de «feilet seg frem» til en intuitiv kunnskap og innsikt som gjør at de ser de avgjørende få ting som avgjør. De leter etter det essensielle og ignorerer resten. Pinnsvin forstår at kjernen i all genialitet og dyp innsikt er enkelhet.
Jeg har i mange år kalt dette grunnleggende prinsippet for «tømmerstokk» prinsippet. Denne evnen til å finne den ene tømmerstokken som skaper tømmerfloken og hindrer tømmerstokkene å flye ned elva.
De fleste ledere er dessverre blitt opplært til å lære seg de «mange rette svar» og til å være «flinke» etter mange år i utdannelsesstigen og mange år på karrierestigen. De går fra skolen og inn i hierarkiske «silo» virksomheter eller, uten andre egne bærende ideer enn egen karriere og lønn.

God helg til deg og finn frem til det enkle som kan gjøre denne helga fortryllende for deg og dine. For meg er det ski på Kvitfjell med min vakre.

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Er du pinnsvin eller rev?

 1. Erik Holck sier:

  Hej!
  Fint indlägg!!
  Det er min opfattelse, at ting og sager hänger sammen, hvis der kun var en måde at opnå spändende resultater på i denne verden, fandtes der ikke en räv og et pindsvin… men blot en dedikeret ( – men kedelig) do`er!
  Pinsvinet er specialisten, idealisten med det ofte enkle og snävre syn på detaljen… bra i nogle sager og til nogle tider…. Räven er innovatören og opportunisten, som fölger med Verden og dens udvikling, Räven er often den som inspirere Pinsvinet til, at fokusere på en detaljeret dröm eller vision.
  Faktum är at räven og pinsvinet ikke kan leve uten hinanden…
  Räven får ofte for lidt realiseret – og pinsvinet kan arbete på at realisere en idè, som ofte reelt ikke fölger med tiden – eller som måske er umoderne eller overflödig, når pinsvinet selv opfatter den som färdig realiseret og perfekt!
  Adize levede ikke forgäves: Respect for dedication to the idea and continuous innovation

  Nyd det!!
  Vi ses!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.