En «helvetes» bløff

Nå hauses disse smarte selvhjelpsprofetene opp i media igjen. Naive nordmenn ser for tiden på lykkeprogram på TV og går nok en gang mann av huse i jakten på mirakelkuren for lykke, som selvfølgelig ikke finnes. Hvem tror egentlig på at du kan forandre livet ditt på 7 dager? Alle vet at det er lureri og bløff. Den nye mirakeldoktor heter i følge dagens finansavis Erik Bertrand Larssen. Han har skrevet boken Helvetesuken – 7 dager som forandrer livet ditt. Den har et førsteopplag på fantastiske 30.000. Han ler selvfølgelig hele veien til banken fordi han vet at den heller burde vært kalt en «helvetes bløff». Fordi det er en bløff og helt naivt å tro at noen kan forandre livet på 7 dager. Han vet selvfølgelig at det ikke er mulig, men vet at en enkel og selgende overskrift selger. Hadde han vist hvordan skjer ville han vært milliarder.
Utallig og omfattende forskning og erfaringer fra de som som lykkes viser at veien til suksess er hard kvalitetstrening pluss noe flaks. I følge anerkjent forskning kreves det 10.000 timer med bevisst og spesifikk streben for å ta ut ditt iboende potensial. Anders Ericsson og kollegaer ved «Florida State University» 1991 studerte over lang tid musikk studentene ved den anerkjente «Music Academy i West Berlin». De delte studentene i tre gruppen; Fremragende studenter som forventet å bli internasjonale stjerner, og som ble beskrevet som super talenter (spesielle gener), de som var ekstremt gode og man forventet ville spille i verdens fremste orkestre og de som var meget gode og man forventet ville bli musikklærere med meget høy kvalitet. Deres funn overrasket alle som trodde på myten om at medfødt talent avgjorde. Ved fylte 20 år hadde de som var fremragende trent kvalitativt i minst 10.000 timer. Dette var minst 2000 timer mer enn gruppe 2, og 6000 timer mer enn gruppe tre.
Deres viktigste funn var imidlertid at det ikke var ingen unntak til dette mønster. Det forutsetter naturligvis at du har talent nok, og stor interesse for det du vil bli god i.
Det eneste velmente «mirakeldoktorer» som Bertrand Larssen og hans kollegaer bidrar med, enten de er brannmenn som overlevde med et mirakel eller andre, er å gi alle som ikke lykkes og sliter i hverdagen, enten på jobb eller privat, enda dårligere samvittighet. Alle som har behov for å lese slike bøker, gå på kurs og foredrag med temaet har jo prøvd alle de «vidundermedisiner» som ikke virker før. Når de ikke virker og disse «doktorer» påstår at det gjør de, og alle tror de virker på alle andre, så må jo feilen ligger hos oss selv. De forsterker derved de automatiserte tankevaner mange av oss er vokst opp med som sier at vi ikke er gode nok. Jeg vokste selv opp med en slik automatisert tankevaner i norsk og fikk dårlige karakterer. Mange jenter gjør det i matte. De færreste av oss er bevisst hvor sterk autopiloten og de automatiserte tankene, følelse og adferdsvanene er. Sammenligner du hjernen med en datamaskin så viser studier at autopiloten prosesserer mer enn 11000000  bits pr. sek, mens den rasjonelle og logiske selvkontrollen bare prosesserer 50 bits/sek. Hvis dette er i nærheten av å være riktig så skjønner jeg at vi taper før vi begynner.
Din rasjonelle vilje, dine mål og din motivasjon er dømt til å tape i hverdagens stress. Tenk bare på en uvane som å se på sms når den tikker inn eller å snoke i kjøleskapet om kvelden? Autopiloten greier ikke motstå fristelsen og den handler før du tenker. Tenk på alle fristelsene du utsettes for i løpet av en dag? Det finns naturligvis ikke en mirakelkur på denne jord som løser det å motstå disse daglige fristelser. Det eneste som hjelper er hardt arbeid i tusenvis av timer til nye autopilot er automatisert. Paradokset er at autopiloten er utviklet for å unngå anstrengelser og hardt arbeide. Den orker ikke det, og derfor fortsetter du som før selv om du vil, er motivert og vet hva som skal til (Daniel Kahneman. Thinking fast and slow. 2011. Nobelprisvinner i økonomi). Derfor mislykkes 90 % av alle LEAN prosesser i næringslivet og derfor fortsetter utrolig nok 90 % av «bypass» opererte  personer som før kort tid etter operasjonen (Dr. Edward Miller, the dean of the medical school and CEO of the hospital at Johns Hopkins University)

Enda mer fantastisk er det at 90 % av oss ikke tror det gjelder oss selv? Autopiloten lager såkalte snarveier (heuristics) for å unngå slitsomme tanker og følelser og tilbøyeligheten til å være overoptimistisk på egne vegne er en av disse. Vi går derfor i komfortfella. Livet blir til slutt som en komfortabel seng – god og ligge i, men vanskelig å komme ut av. En av mange slik komfortfeller er selvhjelpsbøker og selvhjelpsforedrag. Vi vet innerst inne at det er selvbedrag og en gigantisk bløff. En bløff media er med å ukritisk hause opp og underbygge.
Hvis du aksepterer  at det eneste som hjelper er hardt arbeid med rett kvalitet over lang tid og at autopiloten søker å unngå anstrengelser så fins det en tredje vei. Du må gjøre det vanskelig å la være å arbeide hardt. Ett eksempel; For «bypass» opererte pasienter er tilbakefallet til livsstil før operasjonen normalt er 90 %, men for de som deltok i et program to ganger i uken i en gruppe prosess med andre pasienter i minst ett år viste det seg at 77 % av pasientene 3 år senere fortsatt hadde ny livsstil. Dettee programmet sammen med andre i samme situasjon  gjør det vanskelig å la være fordi mennesker først og fremst er sosiale «dyr». Vi hermer, kopierer og sosialiseres til den gruppen vi identifiserer oss med og er en del av enten vi vil eller ikke. (The soscial animal. David Brooks. 2011).

I Maze kaller vi denne strategien; Lett å bli god vanskelig å la være

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

2 svar til En «helvetes» bløff

  1. Gjermund Haugeneset sier:

    Veldig godt innlegg. Enten det gjelder privat, arbeid eller idrett så er lett å bli lurt til å tro at ting går av seg selv, mens det i virkeligheten er som du skriver at hver og en må jobbe hardt for å oppnå gode resultater. Gleder meg til jobbe videre med Maze. Gjermund

  2. Søren Freiesleben sier:

    Hvor har du ret og hvor er det egentlig logisk. Man kunne jo fristes til at tro at folk er naive eller dumme. Måske er det snarere en krykke til at lette den dårlige samvittighed ved at have prøvet og så har man den selvbedragiske undskyldning for at fortsætte som før. Tiden foreskriver jo også nye stamme ritualer som skal bestås hvis du fortsat vil være medlem. Det er jo ikke underligt at folk bliver stressede.

    Søren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.