De fleste tror de er 90 % bedre enn gjennomsnittet?

En merkelig overskrift og påstand – eller? Hvis du leser videre vil du se at den ikke er så merkelig som den kan synes ved første øyekast.
Vi hører det stadig. Det ble brukt som kritikk fra høyresiden mot den nylig avgåtte regjeringen. Vi hører det fra Kristin Skogen Lund i NHO, og blant næringslivsledere og i idretten. Det som skiller vinnerne fra resten er gjennomføringskraft og evnen til å forandre. Vi er ofte gode på å analysere fakta, beslutte, sette mål og lage planer, men vi svikter gang etter gang i gjennomføringen. Men det gjelder vel ikke meg?

En studie i Sverige fra 2013 av 50 ulike virksomheter i ulike bransjer, private og offentlige, som hadde satset på LEAN viste at mer enn 90 % mislykkes. Dette bekreftes av mange andre tilsvarende studier gjennomført siste 10 – 15 år.

Et helt annet eksempel. Tenk at du har innarbeidet en livsstil der du spiser for mye og usunt, røyker, drikker for mye, trener for lite og er overvektig. Du får hjerteproblem og må gjennomføre en «bypass» operasjon. Etter operasjonen blir du tildelt en samtalepartner. Du lærer deg å sette tydelig og konkrete mål, analysere hva som skal til og lager en konkret plan på hva du vil gjøre for å endre livsstil. Hvor stor er sannsynligheten for at du lykkes?
Analyser 2 år etter en «bypass» operasjoner viser at hele 90 % ikke greier å endre livsstil   (Dr. Edward Miller, the dean of the medical school and CEO of the hospital at Johns Hopkins University).
Hvordan er slik irrasjonell adferd mulig? Vi aksepterer problemet, setter mål, lager spesifikke planer og er motiverte for forandring, men fortsetter som før? Hvorfor svikter den rasjonelle og logiske evne? Har de som mislykkes mindre intelligens?

Intelligens fra latin intellego; å forstå, begripe, innse, avgjøre er normalt brukt som begrep om evnen til å resonnere, planlegge og løse problemer. Hele 60 % av dem jeg har spurt blant flere hundre på LinkedIn, tror at intelligens og talent er en medfødt størrelse som bare i begrenset grad kan endres, og er viktigste årsak til suksess. Følger vi definisjonen over er den logiske slutningen at de som ikke lykkes med forandringer har mindre intelligens? Tror du virkelig det er slik?

I min siste blogg skrev jeg hvordan forskere i dag kan bevise at hjernen er plastisk og lærende og hvordan intelligens utvikler avhengig av spesifikke erfaringer.  Intelligensen, evnen til å begripe, løse problemer og få til ting, utvikles når vi må streve og slite. (Se blogg; Din intelligens utvikles som en muskel). Eksempel; En lege som opererer mange bypass operasjoner utvikler en spesifikk erfaringsbasert intelligens, en spesifikk intelligens og evne til å resonnere, planlegge og løse de problemer legen øver mye på.

Det gjelder i følge hjerneforskning alle mennesker på alle områder i livet enten det er musikk, idrett, sjåfører, selgere, ledere og annet. Gradvis og etter mange tusen timer med spesifikk problemløsning og erfaring gjør vi etter hvert ting mer og mer på autopilot. Når vi etter tusenvis av timer har innarbeidet en autopilot på et område, som for eksempel hvordan du skal clutche når du kjører bil, tenker vi mye mindre rasjonalt på dette enn de fleste av oss tenker vi tenker.
Tenk på hvordan det ville vært hvis du måtte analysere og tenke etter hver gang du skal clutche? Dette ville naturligvis ikke fungere fordi hjernen bruker enormt mye energi (glykose)hver gang den må bruke selvkontrollen og tenke og ville blitt veldig sliten. Tenk på alle områder i hverdagen dette gjelder fra du står opp, går på jobb, på jobben og hjemme på kvelden? Hjernen løser dette på en fantastisk måte ved å automatisere ting vi har lært oss å mestre og den sparer derved energi.

I følge en av verdens kanskje aller mest anerkjente adferdsøkonomer, nobelprisvinner i økonomi Daniel Kahneman, styrer den automatiserte hjernen vår mye mer enn vi liker å tenke. Autopiloten responderer intuitivt, raskt, uten anstrengelser og automatisk når vi er under stress. En av de viktigste oppgaver er nettopp å spare energi. Hjernen har utviklet en fantastisk medfødt evne til å gjøre dette. Den går automatisk snarveier (Heuristic shortcut).
En av mange slike automatiserte snarveier er en sterk tendens til positiv egenvurdering. Vi overvurderer konsekvent vår egen evne til selvkontroll.  Studier viser at de som tror de har mest selvkontroll på eksempelvis å slutte å røyke eller annet, er de som oftest har en tendens til å overvurdere egne evner mest og derved har minst selvkontroll(Nordgren, L.F., F. van Harreveld, and J. van der Pligt. «The Restraint Bias». Pshychological Science 20 (2009)).

Som eksempel tror 90 % av svenske sjåfører tror at de er en bedre sjåfører enn gjennomsnitt.

Analyser gjennomført av LEAN Consulting, vist på deres hjemmeside, sier at de fleste som er i gang med å bruke LEAN-metoden er svært fornøyde med det de ser av resultater. Dette på tross av at uavhengige studer viser at mer enn 90 % mislykkes.

En hovedårsak til manglende gjennomføringskraft og derved på suksess på ulike områder i livet hos oss alle er i mye mindre grad enn vi tror et resultat av medfødt intelligens eller metoder (Les; LEAN eller lignende). Hovedårsaken er at vi ikke er bevisst hvordan autopiloten vinner over den rasjonelle selvkontrollen i hverdagen. Autopiloten er innarbeidet på alle livets områder, og den fortsetter som før uavhengig av rasjonelle mål og planer. I en bedrift er problemet den kollektive autopiloten (les; bedriftskulturen) som er summen av alle medarbeideres autopiloter som samhandler.

Å lykkes med å gjennomføre forandringer slik som å innarbeide enklere og mer kundeorienterte prosesser og derved bedre kundeopplevelser dreier seg derfor alltid om å endre bedriftskulturen og alle autopilotene i hverdagen. Det dreier seg om å endre alle de innarbeidede vanene vi alle har automatisert og som fungerer ubevisst, intuitivt, automatisk og som vi bruker uten å anstrenge oss i hverdagen.

Hvis vi sammenligner autopiloten med prosessoren til en datamaskin viser studier at den bearbeider hele 11.000.000 bits pr sekund. Det kreves en ekstremt kraftig prosessor for å bearbeide all den informasjon og inntrykk som skal bearbeides kontinuerlig og automatisk fra du står opp til du legger deg. Til sammenligning er prosessoren til den rasjonelle og analytiske selvkontrollen på bare 50 bits pr sekund. Den arbeider veldig sakte og blir veldig fort sliten.
Konsekvensen er at autopiloten nesten alltid vil vinne i en hverdag preget av mange aktiviteter, høye forventninger og mye stress. Din rasjonelle intelligens, din IQ, de beste analyser, mål og planer vil i begrenset grad hjelpe deg til å lykkes i livet hvis du ikke har lært deg å utvikle autopiloten. Hvis vi ikke vet hvordan vi skal påvirke og innarbeide en ny og mer effektiv autopilot på de områder vi ønsker å forbedre så hjelper din IQ deg ikke mye. Derfor fortsetter 90 % av «bypass» pasienter, mange med høy IQmed sine tidligere innarbeidede vaner etter operasjonen, og derfor mislykkes 90 % av LEAN prosesser.

Vitenskapelig dokumentert kunnskap om hvorfor din selvkontroll alltid taper under stress – og egen selvinnsikt om hvordan din autopilot styrer deg og hindrer deg til å lykkes i din hverdag er derfor den første og grunnleggende betingelser for å utvikle bedre selvkontroll og gjennomføringskraft som leder og i livet ellers. 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til De fleste tror de er 90 % bedre enn gjennomsnittet?

  1. Lin T B Ruud sier:

    Kjære Jon Ivar. Kan jeg få sitere deg i min masteroppgave om gjennomføringsevne og helst få kildene til artikkelen? Hilsen Lin Ruud, student HIOA Master i læring i komplekse systemer, fordypning organisasjon og ledelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.