Ros er et tveegget sverd. Ros kan bidra til å redusere prestasjoner!

Jeg trodde og har alltid tatt for gitt, at ros og skryt for gode prestasjoner, spesielt i plenum, alltid er entydig positivt. Ros «booster» selvtillit og prestasjoner. Jeg gjennomførte siste uke en uhøytidelig spørreanalyse på bloggen, Linkedin og facebook og fikk enormt mange gode kommentarer. Hele 86 % tror  at ros bare er positivt.

Ros for gode prestasjoner er i følge forskning (C.D. Dweck), i beste fall er et tveegget sverd. Hvordan ros virker, er helt avhengig av vår innlærte innstilling til egne læringsevner. Hvis du har fått lære deg at din medfødte intelligens, talent og evner er en gitt størrelse (såkalt «fixed» mindset) som i begrenset grad kan utvikles og læres, oppstår et sterkt behov for å få ros. For mer om «fixed» mindset; http://www.youtube.com/watch?v=pN34FNbOKXc

I følge en enkel spørreanalyse gjordt på Linkedin og Facebook har hele 60 % et «fixed» mindset. Med et «fixed» mindset vil du ubevisst søke ros for å få bekreftelse på hvor smart du er, eller i det minste at du ikke er dummere en andre. Karakterer, konkurranser og rangeringer blir viktig for å få bekreftet at du er smartere enn andre eller i alle fall ikke dummere – ikke for å lære og bli bedre. Ros og konkurranser virker imidlertid demotiverende for de som ikke presterer og som har utviklet et «fixed» mindset. De går i komfortfella. De blir etter hvert meget dyktige på å finne på bortforklaringer, unnskyldninger og å legge skylden på andre når man ikke presterer høyt nok. (les; Offerinnstilling). Hvor ofte møter du ikke at mennesker bortforklarer svake prestasjoner? Hva er alternativet hvis du har utviklet et «fixed» mindset?

Alle mennesker er først og fremst sosiale «dyr» og helt avhengig av å bli verdsatt uavhengig av prestasjoner. Ros for prestasjoner bidrar ubevisst til å definere menneskers verdi basert på karakterer og rangeringer. «Du er dine karakterer». De lærer seg ubevisst å tro at deres verdi som mennesker avhenger av deres prestasjoner. For mennesker med «fixed» mindset, blir det livsnødvendig å søke å få bekreftet sin «karakter» for å føle seg likt og verdsatt og bekreftet som menneske. Når vi i beste mening roser for prestasjoner, oppfattes det lettere enn vi tror at din verdi som menneske er lik prestasjonen eller karakteren du får. Karakteren blir en dom og en verdsettelse som menneske. De føler at de settes i «prestasjonsbur». Ros for resultater og prestasjoner utvikler over tid en risk aversjon og derved redusert læringsevne i følge Dweck sin meget omfattende forskning. Mennesker med et «fixed» mindset lærer ikke å ta risiko fordi de er redd for å mislykkes (les; dårlige prestasjoner) og bli verdsatt som dum. De lærer ikke å verdsette selve læreprosessen, anstrengelsen, verdien av å feile og utvikling av mestringsevne. Vi lærer ikke at medfødt intelligens, talent og evner er som en muskel som må trenes og utvikles kontinuerlig. De lærer ikke å ta ut sitt iboende potensial og bli så god de kan bli.

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.