Økonomiske incentiver har en negativ effekt på prestasjoner?

Mange tror at det er en direkte sammenheng mellom incentiver og prestasjoner o. Desto større incentiv desto høyere innsats og prestasjon. Forskningen viser imidlertid at økonomiske incentiver heller har en negativ effekt på prestasjoner.

Alle som gjør en god jobb ønsker selvfølgelig å få godt betalt. Men god betaling er ikke dermed årsaken til at vi presterer høyt. Tenk bare på de som er best i idrett. Det er vanskelig å argumentere for disse er blitt gode eller presterer godt på grunn av incntiver.

Studier konkluderer med at individuell og prestasjonsbasert incentiver påvirker kvantitet, men har negativ effekt på kvalitet slik som kreves av ledere, selgere, designere, lærere, butikksjefer etc. Det virker på enkle, rutinepregede oppgaver som er enkle å måle. Eksempel på dette kan være treplanting, jordbærplukking eller lignende. Straks en jobb har en den minste grad av kognitive elementer i seg og det forventes at en medarbeider skal tenke selv og løse problemer vil økonomiske incentiver virke negativt.

Vil du lære mer anbefaler jeg deg å se følgende video eller ta kontakt med meg på skjema under.

http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

 

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..