Slutt å tenk så mye…

Slutt å tenk så mye…

I går leste jeg et fantastisk godt eksempel på hva som skjer når du tenker for mye som jeg vil dele og kommentere. Dine innlærte og ofte ubevisste tanker skaper forventninger som gjør at du blir redd for å feile. Frykten for å feile er en av de viktigste årsaker til middelmådighet.

En av de viktigste årsaker til at du ikke greier å ta ut ditt iboende potensial er i følge Carol Dweck, (professor og forsker ved Stanford University) dine egne tanker, innstilling og derved forventning til eget medfødt talent og deg selv. Alle har et stort eller lite medfødt talent for et eller annet. Spørsmålet er om jeg tror og tenker (ofte ubevisst) at mitt medfødte talent er en begrenset størrelse som ikke kan utvikles eller om jeg tror og har fått lære meg at det kan og må trenes og utvikles som en muskel? Hva tror du? Hvis forventningen til deg selv og fra omgivelsene er at det ikke kan utvikles, blir det enormt viktig, i følge forskningen til Dweck, å vise hvor flink du er og søke bekreftelse og ros– livet blir en «Catwalk». Andres tanker, forventninger og evalueringer av deg blir da veldig styrende og skaper stress. En konsekvens av en slik innlært innstilling er naturligvis at du blir redd for å mislykkes og gjøre feil i forhold til andres forventninger. Du går ubevisst rundt og tenker på hva andre mener og konsekvensen av og ikke leve opp til alle forventninger alle andre har til deg. Konsekvensen er at du setter deg lavere mål med mindre risiko for å feile, blir defensiv fordi du er redd for å feile og «ser ut av vinduet» og skylder på utenforstående årsaker når du mislykkes eller møter motstand. Effekten er liten læringsevne, stagnasjon og lavere prestasjoner.

La meg illustrere dette med et fantastisk eksempel fra idretten som jeg leste om idag og som bør gi alle en ettertanke. Eksemplet er hentet fra dagens VG og et utdrag fra en artikkel om Strømsgodset. De vant 3 – 0 etter å ha rundspilt Vålerenga i går – etter å ha innledet sesongen med tre svake kamper.

Strømsgodset befant seg foran 2013-sesongen i den uvanlige posisjonen det er for drammensklubben å måtte finne seg i å være blant favorittene til seriegull. Forventningspresset fra presse og publikum virker imidlertid til å ha tynget fjorårets sølvlag i de tre første serierundene, og suksesstrener Ronny Deila så seg nødt til å ta i bruk uvanlige metoder for å få spillerne sine tilbake på seierssporet. Deila innkalte til krisemøte. «Jeg ville få dem helt ned i sumpa. Jeg kjørte en tornado av en tale til dem hvor jeg sa hvor skuffet jeg var, og sa at jeg ville ha svar». Jeg fikk masse svar, sier Deila til VG.

Så nådeløse var spillerne i sin evaluering at for eksempel Stefan Johansens frispark mot Sarpsborg, som var noen millimeter for høyt og endte i tverrliggeren, ble sett på som at han hadde mislyktes. Deila avslørte etterhvert at det hele bare var et spill for galleriet.- Jeg kikket på dem, begynte å le og sa at jeg køddet. Jeg spurte: «Hva er problemet her? Vi har skapt 18 sjanser på tre kamper, vi har ikke tapt på 25 hjemmekamper» var noe av det han sa til spillerne. Poenget hans var å få spillerne til slutte å tenke for mye og få dem til å forstå hvordan tanker styrer forventninger og prestasjoner.

Det blir for dumt og latterlig mente Deila. De begynte å le av seg selv, og det tror jeg var viktig.- De vant 7-2 i sjanser mot Sarpsborg, men ble likevel slaktet. Det forteller mye om andres forventninger og hvordan disse ubevist styrer spillernes forventninger til seg selv hvis det ikke styres riktig. Det er helt «topp» i følge Deira når Stefan Johansen går ut i Drammens Tidende og sier at han var skuffet over ikke å sette et frispark fra 17 meter mot Sarpsborg når han traff tverrliggeren. Da har Johansen en utfordring. Da er det vanskelig å levere. Det forteller mye om Johansen sin ubevisste frykt for å mislykkes og innlærte innstilling til eget talent. Det frisparket var jo fantastisk i følge Deila. Hadde han satt den, hadde det vært et kunststykke, slik det var med Øyvind (Storflor).

HYLLET SJEFEN: Stefan   Johansen, her i duell med VIFs Torgeir Børven. Foto: NTB Scanpix

Johansen, som var i overkant nådeløs med seg selv, trodde Deila avkrevde svar av spillergruppen i fullt alvor, og mener sjefen traff godt med opptrinnet.
Det sniker seg inn en følelse i spillergruppen av at du tenker for mye. Når sjefen over alle sjefer har roen til å komme inn og slå en spøk, når vi trodde det var blodig alvor, får vi humøret og roen tilbake, sier Godsets midtbanesjef til VG.

22-åringen innrømmer at det har vært krevende å leve opp til rekordhøye forventninger i Drammen. Han skryter av måten Deila har klart å senke høye skuldre på den siste uken.

Alle i Drammen forventet at Strømsgodset skulle stå med ni poeng etter tre kamper. Når det ikke skjer begynner spillerne automatisk å lure på hva de holder på med. Da er det viktig at sjefen ivet hva han må gjøre. Den peptalken Deira hadde før kampen påvirket deres egen forventning til seg selv og derved deres adferd. Han ba dem om å gå ut og fokusere på eget spill, kose seg og finne spillegleden. Det gjorde spillerne 100 prosent mot Vålerenga
Ronny Deila sin ledelse av spillernes forventninger er til etterfølgelse. Han ville lære spillerne hvorfor det er et problem å tenke for mye.  Tanker skaper forventninger og hvis de fokuseres på omgivelsenes forventninger styres forventningspress og stress negativt. Han lærte spillerne at de kan ta ansvar for egen læring og prestasjon hvis de lærer å styre forventingene. Dette betinger at de tror og får bekreftet at ditt talent er som en muskel som må trenes. Når de til de grader fikk suksess som de gjorde mot VIF etter en dårlig periode, vil det bekrefte overfor spillerne at selv om de mislykkes, så har de fått lære at de kan styre egne forventninger til seg selv og egne prestasjoner. Det krever at de lærer å ta ansvar og lede seg selv og sin innstilling.

Evnen til selvledelse og selvkontroll er den viktigste egenskapen i alle prestasjonsgrupper. Dette er en evne alle kan lære, hvis de har en leder som lærer dem at talent ikke er en medfødt størrelse som ikke kan utvikles. Deila og Strømsgodsets spillere har lært at medfødt talent for fotball ikke betyr noen ting for prestasjoner. Det er evnen til hele tiden å utvikle talentet som avgjør. Utviklingen avgjøres av din innlærte (ubevisste)innstilling til eget talent og derved til egne forventninger. Innstillingen avdekkes først og fremst i kriser og motgang slik Strømsgodset opplevde de 3 første serierunder. Det er bare gjennom motgang og kriser du kan lære å bli bevisst og utvikle din innstilling til læring.

Molde har tapt de første 4 rundene etter å ha vunnet serien to år på rad. Her er nok forventningspresset i byen enda større til spillerne og Solskjær. Det er nå Ole Gunnar Solskjær får muligheten til å vise hva han er lagd av, og hvilken kultur han har greid å utvikle i Molde.

Videre lesning

Hvis du vil lese og lære med om ulike innstillinger til eget medfødte talent og Carol D. Dweck sin forskning anbefaler jeg deg å lese min blogg om «det er dumt å tro du er smart» Den oppsummerer bra forskning på området med henvisning til bla.a C. D. Dweck

Om Jon Ivar

Faglig ansvarlig i Marshmallow og NUDGEit Gründer, rådgiver, forfatter og foredragsholder
Dette innlegget ble publisert i Debattinnlegg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Slutt å tenk så mye…

  1. aanesaeter sier:

    Hei Jon Ivar!
    Det er skikkelig interessant det du skriver her oppe. Jeg kjenner litt igjen den motsatte mentaliteten av dette med forventninger til deg selv. Egil Søby med sine bravader kan ramse opp mange gode eksempler fra en suksessrik karriere der mye av historien hans er bygd opp gjennom å stimulere til egen tro på seier og positivitet. Selv har jeg vært gjennom en toppkarriere, og denne kan jeg trekke mye ut av i etterkant, fordi jeg nettopp har lært litt om psykologien etter at karrieren er over.

    Hilsen Åne Sæter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.